Korlátaink, hiedelmeink

Milyen korlátaid, hiedelmeid vannak? Ezeket a “köveket” hogyan lehet kidobni a “hátizsákodból”? Erről beszélgettem Vereb Istvánnal, az “Evezz a mélyre” Önfejlesztő és Szemléletformáló Tábor vezetőjével. https://eletutak.com/evezzamelyre-tabor-anyagai/ Sok érdekes videó, sok jó pszichológiai előadás található ezen az oldalon, érdemes az oldalt is felkeresni, követni!


A pletyka szerepe a közösségekben

A pletyka szerepe a közösségekben. A pletyka, mint kifejezés elvesztette azt az értelmét, amit évszázadokon keresztül gondoltunk róla, hogy ez rossz dolog, most már a tudomány azt vizsgálja, hogy milyen előnyei, milyen pozitív hatásai vannak a pletykának. Dr. Hídvégi Márta az EGER TV stúdiójában további érdekes dolgokat is elárul a pletykával kapcsolatban!


A koronavírus hatásai a gyógypedagógiai ellátás résztvevőire címmel rendeztek konferenciát.

Dr. Hídvégi Márta pszichológus, címzetes főiskolai docens tartott előadást a témában. Részlet az Ózdi Krónika 2021.11.08. adásából.

Dr. Hídvégi Márta a lelki folyamatok hátteréről beszélt és arról is, hogy egy egyén hogyan tudja befogadni ezeket az eseményeket. Nagyon fontos, hogy távol tartsa magát attól, hogy befolyásolják más emberek negatív gondolatai. Az elméletek, hogy miért jött, miért van, ezeket ne engedje magába, legyen egy stabil önértékelése, önbecsülése és tudása arról, hogy eddig is mindíg sikeres volt, hogy hogyan állt hozzá az élethez és most is le fogja küzdeni a nehézségeket.


Pszichológus válaszol - Valóban a ruha teszi az embert? Dr. Hídvégi Márta pszichológus A MI TÖRTÉNETÜNK című műsorban a TV EGER csatornán. Egy magabiztos személyiség ha átöltözik teljesen más ruhákba, mint amilyenbe egyébként szokott, az hatással lesz a kisugárzására? Hogyan lehetünk divatosak és magabiztosak egyszerre?


Eger, iskolakezdés, gyors riport az iskolakezdés témakörben Dr. Hídvégi Márta pszichológussal


A fogyatékos gyermekek, majd a mostani ellátási nevükön sajátos nevelési igényű gyermekek vizsgálatát, ellátását végzik a közoktatásban a tanulási képességet vizsgáló szakértői bizottságok. Az ő szakmai, gyakorlati és tudományos munkájukat megalakulásuk, 1974 óta, Lányiné dr. Engelmayer Ágnes gyógypedagógus, pszichológus, főiskolai tanár segítette. A szakértői bizottságok történetéről, a pszichodiagnosztikai munka rejtelmeiről, a bizottságokban dolgozó pszichológusok, gyógypedagógusok és más szakemberek több évtizedes munkájáról hallgathat meg az érdeklődő egy 40 perces riportot. Ágnes a tanárom volt a gyógypedagógiai főiskolán, a szakértői bizottsági több évtizedes munkámban számíthattam segítségére, sokat tanultam tőle. Az a megtiszteltetés ért, hogy ezt a riportot elkészíthettem vele.


Pszichológiai problémák címmel rádióriportot hallgathatnak meg a családi minta, a családi értékek fontosságáról, a helyes életritmus, életmód kialakításának lehetőségeiről.


Fogamzásgátlás címet adta a szerkesztő a rádióriportnak. A családtervezés - fogamzásgátlás - abortusz kérdéskörében nőgyógyászt szólaltat meg. Előtte, a bevezetőben pszichológiai kompetenciába tartozó kérdésekre válaszolok. Aziránt érdeklődik a riporter, hogy mennyire ismerik a mai fiatalok, a tinédzser lányok a nem kívánt terhesség veszélyeit. Ebben a kérdéskörben (kb. 5 percben) adok pszichológiai válaszokat.


Boldogságkutatás a címe a rádióriportnak. A riporternő arra kíváncsi, vannak-e olyan módszerek, amelyekkel megelőzhetők a lelki sérülések. Rövid (4 perces) beszélgetésben próbálom bemutatni, hogy mit is jelent a pszichológiában a boldogságkutatás, amelynek egyik hozadéka a környezeti és lelki jól-lét kialakulása, átélése.


Tanulási zavarok kialakulása, előfordulása (hogyan ismerhető föl, mikor érdemes pszichológushoz fordulni?) a témája ennek a riportnak. Fontos mondanivaló, hogy tanulásról a születéstől kezdve beszélhetünk. Ha a gyermek valamely tanulási funkciója éretlenebb, fejletlenebb az elvárható életkori átlagtól, akkor sürgősen szakemberhez, pszichológushoz kell fordulni. Részletesen beszélek a tanulási folyamatokról.


3 és fél perc bölcsesség! Szülők! Pedagógus Kollégák! Hallgassátok meg! Vekerdy Tamás válaszol arra a kérdésre - Hogyan neveljünk boldog gyerekeket!Ⓒ DR. HÍDVÉGI MÁRTA, 2020

YouTube Facebook