Pszichológus válaszol - Valóban a ruha teszi az embert? Dr. Hídvégi Márta pszichológus A MI TÖRTÉNETÜNK című műsorban a TV EGER csatornán. Egy magabiztos személyiség ha átöltözik teljesen más ruhákba, mint amilyenbe egyébként szokott, az hatással lesz a kisugárzására? Hogyan lehetünk divatosak és magabiztosak egyszerre?


Eger, iskolakezdés, gyors riport az iskolakezdés témakörben Dr. Hídvégi Márta pszichológussal


A fogyatékos gyermekek, majd a mostani ellátási nevükön sajátos nevelési igényű gyermekek vizsgálatát, ellátását végzik a közoktatásban a tanulási képességet vizsgáló szakértői bizottságok. Az ő szakmai, gyakorlati és tudományos munkájukat megalakulásuk, 1974 óta, Lányiné dr. Engelmayer Ágnes gyógypedagógus, pszichológus, főiskolai tanár segítette. A szakértői bizottságok történetéről, a pszichodiagnosztikai munka rejtelmeiről, a bizottságokban dolgozó pszichológusok, gyógypedagógusok és más szakemberek több évtizedes munkájáról hallgathat meg az érdeklődő egy 40 perces riportot. Ágnes a tanárom volt a gyógypedagógiai főiskolán, a szakértői bizottsági több évtizedes munkámban számíthattam segítségére, sokat tanultam tőle. Az a megtiszteltetés ért, hogy ezt a riportot elkészíthettem vele.


Pszichológiai problémák címmel rádióriportot hallgathatnak meg a családi minta, a családi értékek fontosságáról, a helyes életritmus, életmód kialakításának lehetőségeiről.


Fogamzásgátlás címet adta a szerkesztő a rádióriportnak. A családtervezés - fogamzásgátlás - abortusz kérdéskörében nőgyógyászt szólaltat meg. Előtte, a bevezetőben pszichológiai kompetenciába tartozó kérdésekre válaszolok. Aziránt érdeklődik a riporter, hogy mennyire ismerik a mai fiatalok, a tinédzser lányok a nem kívánt terhesség veszélyeit. Ebben a kérdéskörben (kb. 5 percben) adok pszichológiai válaszokat.


Boldogságkutatás a címe a rádióriportnak. A riporternő arra kíváncsi, vannak-e olyan módszerek, amelyekkel megelőzhetők a lelki sérülések. Rövid (4 perces) beszélgetésben próbálom bemutatni, hogy mit is jelent a pszichológiában a boldogságkutatás, amelynek egyik hozadéka a környezeti és lelki jól-lét kialakulása, átélése.


Tanulási zavarok kialakulása, előfordulása (hogyan ismerhető föl, mikor érdemes pszichológushoz fordulni?) a témája ennek a riportnak. Fontos mondanivaló, hogy tanulásról a születéstől kezdve beszélhetünk. Ha a gyermek valamely tanulási funkciója éretlenebb, fejletlenebb az elvárható életkori átlagtól, akkor sürgősen szakemberhez, pszichológushoz kell fordulni. Részletesen beszélek a tanulási folyamatokról.


3 és fél perc bölcsesség! Szülők! Pedagógus Kollégák! Hallgassátok meg! Vekerdy Tamás válaszol arra a kérdésre - Hogyan neveljünk boldog gyerekeket!Ⓒ DR. HÍDVÉGI MÁRTA, 2020

YouTube Facebook
Szoftverfejlesztés, webfejlesztés