Pszichológia érdekességek

Nézzük meg, milyen egy éltető és egy problematikus család!

Éltető családra jellemző: nyílt kommunikáció, kimutatják érzelmeiket, képesek szeretni, szeretnek otthon lenni, együtt programozni, tudnak tervezni, könnyen alkalmazkodnak akadály esetén.


Bármi lehet megbélyegző

A gyógypedagógusok és a pszichológusok igyekeznek világos, egyértelmű kategóriákat, meghatározásokat használni a fogyatékos emberek megnevezésére. Ez a cikk példázza, hogy pontosan, szabatosan kell megneveznünk a fogyatékos embereket, ha róluk beszélünk, írunk! Erre buzdítom a gyógypedagógus és a pszichológus szakmában dolgozó, fogyatékos emberekkel foglalkozó szakembereket és a közbeszédet befolyásoló médiát is. A következő írás bemutatja a buktatókat.


Depresszió

Depresszió? El lehet kerülni! ha megvan az általános motiváció a munkával, hivatással kapcsolatban; a saját személy fontosságának és jelentőségének érzése a munkahelyeken és a magánéletben ha adott a szakmai és emberi fejlődés lehetősége ha van a munkahelyen és a magánéletben támogató segítség ha jó minőségű a környezet ha van önbecsülésünk ha érzelmi érettséggel rendelkezünk ha a társas támogatást igénybe vesszük.


Irodalmi alkotás pszichológia iránt érdeklődöknek

Néhány irodalmi alkotást javaslok azoknak, akik érdeklődnek a pszichológia, a lelki egészség iránt.


Pszichológiai megbetegedés

Miről is van szó a pszichológiai betegségek kapcsán? Mikor beszélhetünk pszichológiai egészségről?


Olvastam valahol, és megosztom, mert a párkapcsolati problémákkal küzdőknek esetleg segít!

Soha ne vitázz senkivel, mert aki még Önmaga érzéseivel harcol, úgysem képes Téged megérteni.


Az emberiséget fenyegető 7 halálos veszély (Gandhi):

1. Gazdagság munka nélkül 2. Élvezet lelkiismeret nélkül ...


A Dalai Láma üzenete magyarul

1. Vedd számításba, hogy a nagy szerelem és a nagy siker nagy kockázattal jár. 2. Mikor veszítesz, legalább a leckét tanuld meg.


A párkapcsolatokban sok probléma van manapság. A jó minőségű kapcsolatnak 10 feltétele van:

1. Meg vagyok elégedve kettőnk életével. 2. Kreatív vagyok, ha a problémák megoldásáért tennem kell valamit.


Többen kérnek tanácsot párkapcsolati problémáik miatt.

Többen kérnek tanácsot párkapcsolati problémáik miatt. A hibákról néhány gondolatot az alábbiakban olvashat:


A féltékenységről

A féltékenységről sokat és sokan beszélnek. Sokan szenvednek attól, hogy...


Gyakori hibák, gátak, amelyek nehezítik egymás megértését

Az egymás megértése a kommunikációs stílusunkon áll vagy bukik. Érdemes fejleszteni az megfelelő kommunikációt. Ez tanulható, fejleszthető. Kérjen tanácsot! Forduljon bizalommal hozzám!


Mikor vágyódunk leginkább partnerükhöz?

Erről ír Esther Perel A vágy titka a hosszútávú kapcsolatokban címmel.


Ferenc pápa nagyon modern gondolkodású!

Ferenc pápa nagyon modern gondolkodású! Sok új gondolat megjelenése köthető hozzá. A mai élethez igazodik, nem dogmatikus, nem kirekesztő, sőt!!!


Az elhárító mechanizmusok

A figyelmes és érzékeny, önmagát elemezni tudó olvasó az itt bemásolt cikkben a sajt elhárító mechanizmusait fel tudja fedezni. Érdemes kipróbálni!


Kapcsolatainkat óhatatlanul rombolhatjuk, ha nem kellőképpen figyelünk egymásra

Kapcsolatainkat óhatatlanul rombolhatjuk, ha nem kellőképpen figyelünk egymásra, nem jól reagálunk a másik igényeire. Itt Jorge Bucay argentin pszichoterapeuta, író  Elgondolkodtató történetek-ből másoltam ide egy tanulságos részletet.


Milyen a negatív és a pozitív kisugárzású ember?

Emberi kapcsolatok, párkapcsolatok kisiklásának okairól olvashatnak itt néhány gondolatot


Női archetípusok

Jung, a nagy svájci pszichológus sok tanítványt mondhat magáénak. De az is előfordul, hogy sok pszichológus az ő tanítványának vallja magát.


Az „apa-figura” hiánya

„Minden sikeres férfi mögött egy erős, támogató nő áll.” Ismerős ez a vélekedés?     Közhely ugyan, de természetesen van igazságtartalma. És persze nem kell sztárnak, még csak média gyártotta celebnek sem lenni ahhoz, hogy valaki szűkebb vagy tágabb környezetében ezt a jelzőt megkapja, őszintén kiérdemelje. Amennyiben elfogadjuk a meghatározó, erős, támogató nők jelentőségét a férfiak életében – általában! -, akkor a fordítottja legalább annyira igaz. A férfiak elrontott, félresiklott életében, tönkrement karrierjében is „társak” a nők – általában!


A hiszti. Miért hisztizik a gyerek?

Hiszti. Ha meghalljuk ezt a szót, talán a legtöbben megborzongunk és azt kívánjuk, bárcsak lenne valamiféle csodaszer, ami segít az érzelmi viharok kezelésében.


Gyerekek a mélyponton

Nekünk még az iskola volt a „második otthonunk” – legalábbis így mondták az okosok gyerekkorunkban. Az egykori közhely igazságát megkérdőjelezi formabontó jelenünk. Mi a helyzet manapság, hogyan nevelkednek, okosodnak a mi gyerekeink? Napjaink felnövekvő nemzedékének már valójában az úgynevezett „második otthona” az elsődleges, míg az első, az igazi a második… S ez nem játszadozás a szavakkal. Az iskola, a hajdani másodhegedűs, dobogós első helyezett lett a nevelésben, csakhogy ehhez nincs kedvünk tapsolni! 


Nézem a képet...

Nézem a képet, a kisfiút az etetőszékében, és a pszichológusnak erről is pszichológiai mondanivaló jut eszébe, no meg egy Szabó Lőrinc vers: Lóci óriás lesz


Csavar analógia

A férfi és nő sokszínű és sokrétű kapcsolatának humoros megjelenítése karikatúrák formájában.


Pszichológia - Lélektan

"A pszichológiának hosszú múltja, de rövid története van" (Hermann Ebbinghaus)


Nézőpontok a pszichológiában

A pszichológiai nézőpont a pszichológia különböző területeinek vizsgálatánál alkalmazott szemlélet.


Általános lélektan/általános pszichológia

A lélektannak/pszichológiának az az ága, amely a felnőtt, egészséges ember pszichikus jelenségeivel foglalkozik. Az általános lélektan feltárja a pszichikus folyamatok keletkezésének és alakulásának törvényszerűségeit. Leírja az érzékszervek működésének folyamatát.


Czeizel Endre receptje az életigenlésre

A Patika Magazin XIX. évfolyam 5. számban jelent meg egy beszélgetés Czeizel Endrével. Ebből szemezgettem pszichológiai szempontból fontos részleteket.


A helyes konfliktuskezelés házaspárok, kollégák között, szülő-gyerek kapcsolatban

Az ember vitahelyzetben sokszor azt akarja, hogy megértsék az igazát.


A személyiség

A személyiség fogalma: Személyiség = „egyedi” ember Az emberre jellemző jegyek: - Veleszületett testi, idegrendszeri sajátosságai ...


Az elhárító mechanizmusok helyes értelmezése hozzásegít bennünket az önismerethez.

Sőt saját rokonaink, hozzátartozóink szeretett vagy éppen zavaró elhárító mechanizmusai is elénk tárulhatnak, megértjük, miért viselkedik az adott módon az az ember, akinek a véleményét, érzelmeit fontosnak tartjuk. Azonban óvatosságra intek mindenkit! nem lehet végső nagy következtetéseket levonni, az önelemzésen túl a pszichológus szakember tanácsaira is szükségünk lehet!


Nyelvtörők

Egy picike pocakos pocok, pocakon pöckölt egy másik picike pocakos pockot, és a pocakon pöckölt picike pocakos pocok, pocakon pöckölte az őt pocakon pöckölő, picike pocakos pockot.


Mi zajlik a gyerekek agyában, ha tévéznek?

Az Élet és Tudomány 2009. évi 13. számában olvasható volt egy figyelemreméltó és lebilincselő írás Gerald Hütherprofesszorral, aki az egyik legismertebb német agykutató és neuropszichológus. Közérthetően elmagyarázza, mi történik a gyerekek agyában, amikor tévéznek vagy számítógépeznek. 


15 jó kérdés a gyerekünkhöz, ha azt akarjuk, hogy tényleg kedvvel meséljen a suliról!

1. Mi volt a legjobb dolog, ami történt ma a suliban? (vagy fordítva: mi volt a legrosszabb?) 2. Mesélj valamit, ami ma megnevettetett! ...


MESE

Egy élő személyhez, egy mesélőhöz hozzá lehet bújni ha félünk, rögtön van válasz a gyerek érzelmeire, és így nemcsak a mesével közvetített bölcsességek adódnak tovább, hanem kialakul egy személyes kapcsolat és a védettség érzése is.


Pszichológiai témájú idézetek

Annyi idézetet lehet olvasni manapság az interneten, képekkel ellátott idézetet, hogy eddig ellenálltam a kísértésnek, hogy idézeteket gyűjtsek. Most mégis belevágok. Ezen a linken sok-sok idézetet fogok folyamatosan bővítve föltenni, olyanokat, amelyeket pszichológiai szempontból fontosnak, igaznak, találónak érzek. Olyanokat, amelyek elolvasása elgondolkodtatja, megérinti, segíti az Olvasót!


Válási krízisek, gyermek-elhelyezés

Pszichológiai rendelésemre telefonon bejelentkezett egy hölgy. Rögtön elmondta, hogy… most váltak pár hónapja, és a 12 éves fia nagyon ragaszkodik az apjához, mert az apja telebeszélte a fejét, hogy ott jobb neki, és biztos, hogy rossz hatással van rá az apja, mert új barátnője is van. De a gyerek ezt a problémát nem akarja pszichológusnál megbeszélni, mereven elzárkózik a pszichológiai vizsgálattól, mert az apja telebeszélte a fejét (ezt a kifejezést többször használja), viszont a gyerek iskolát akar váltani, és mi lenne, ha azt mondaná neki, a pszichológus felméri majd, hogy képes lesz-e az új iskolában tanulni. Nagyon elleneztem ezt a félrevezetést. De a szülő azt mondta, hogy tényleg erre is kíváncsiak. 



Ⓒ DR. HÍDVÉGI MÁRTA, 2020

YouTube Facebook