Ranschburg Jenő könyveit ajánlom

 

 

Ő számomra nem egy távoli tudós pszichológus! Egyetemistaként tanárom volt. Micsoda élmény volt a szemináriumára járni!  17-nél nem lehet több hallgató egyszerre a foglalkozásain. És azzal a 17 hallgatóval aztán szárnyra kelt a gyermekpszichológiai, a gyermeknevelés csínja-bínja, de gondot fordított ránk is, Érdekelték a tapasztalataink. Kreatív, magas színvonalú együttlétek voltak. A vizsgák pedig élvezetes párbeszédekké alakultak.

 

Később volt egy műsora, a Családi Kör c. tv-sorozatban 1-1 pszichológiai probléma köré font jelenetet készített jeles színészekkel. Majd hosszan beszélgetett a nézőkkel ezek apropóján. Valóban olyan volt, mintha megszólította volna a nézőket, bent volt a szobában, elgondolkodtatott bennünket. Nagy szakmai kisugárzása volt.

 

Számtalan könyvét tudom ajánlani a kedves Olvasóimnak, Követőmnek, de elsőként a kevésbé ismert Gyerekségek c verseskötetét.

 

Erről álljon itt az ő vallomása:.

 

"Egész életemben két dolog érdekelt igazán: a világ megértésének, átélésének sajátos gyermeki formái és az irodalom. Ha meggondoljuk, ez a kettő nincs is olyan távol egymástól, mint első pillanatra hisszük..." 

 

Versei könnyen utat találnak a szülők szívéhez, hiszen a gyerekeik szavaira, érzéseire ismernek bennük. A szülőknek "kötelező olvasmány" ez a kis kötet, amely sokat segít abban, hogy megértsék a kicsik gondolkodásmódját. Bizony egy gyerek másképp látja a világot, és ezt felismerni cseppet sem "gyerekség".

 

 

Verseiben egy óvodáskorú kisfiú beszél álmairól, titkos gondolatairól és a családi ügyekről. Átéli mindazt, amit a legtöbb kortársa ma Magyarországon átél: nagyapja halálát, szülei házasságának felbomlását, édesanyja második házasságát. Az ő szavain keresztül feltárul egy kis része a mai óvodáskorú gyermek érzelem- és gondolatvilágának.

 

 

 


Ⓒ DR. HÍDVÉGI MÁRTA, 2020

YouTube Facebook