Popper Péter könyvei

 

 

Kedves Olvasóim, Érdeklődő Ismerőseim, Barátaim!

 

 

A könyvajánlómban néhány héten keresztül 1-1 Popper Péter könyvet fogok ajánlani rövid ismertetővel. Sokszor elég lesz a Libri könyvismertetőjét bemásolnom a könyvek mellé. Itt bevezetőben szeretném megindokolni, miért határoztam, hogy vele indítok el pszichológustól pszichológiáról, a lélek dolgairól, a szkeptikus hangvételű világismerőtől megjelent könyveket.

 

Énélményem azzal kezdődött, hogy hallgattam, rendszeresen hallgattam az előadásait. Hol élőben, hol a televiziós sorozatokban. Lénye, előadói stílusa lebilincselő volt.

 

Olvasmányélményeimkor több tucat idézetet megjelöltem, ízlelgettem, kiírtam, majd megosztottam itt a honlapomon is és a facebookon is.

 

A Wikipédia tömören így fogalmaz:  „Évtizedekig hazánk egyik legnépszerűbb pszichológusa, könyveivel, előadásaival, tanácsaival az újságokban, a rádióadásokban, a televízióban segített az embereknek a mindennapok lelki gondjainak megoldásában, eligazodni a gyermeknevelésben.”

 

Engem tényleg minden területen segített. Jókedvem lett, filozófiai eszmefuttatásokat indított el bennem ha nőt hallgattam, olvastam.

 

Most igyekszem megosztani ezeket az élményeket Veletek, Önökkel!

 

Érdekes lenne, ha néhányan visszaírnának itt, hogy melyik könyvét szeretik a legjobban és miért.  

 

Néhány frappáns, nekem tetsző idézettel igyekszem bebizonyítani, hogy érdemes ŐT olvasni.

 

***

Figyelj csak! Ma van az a nap, amitől tegnap annyira féltél.


***


Nem akarjuk látni és tudomásul venni, hogy mi minden van a "lelki zsákunkban". Pedig a zsákot akkor is visszük, ha nem nézünk bele.


***

 

Csak a tudás átadható, tanítható, de a bölcsesség nem. A bölcsességre rá kell találni, lehet élni általa, de kimondani, közölni nem lehet.

 

***
 

- Honnan ismerhetem  fel őket?  (az embereket)

- Onnan, hogy fáj a lelkük.

- Minden embernek van lelke?

- Ha nem fáj, akkor nincs.

 

***
 

Ha az élet olyan, hogy általában rohanni kell, és az ember mindig időzavarban van, azt el kell fogadni. A kérdés inkább az, hogy izgatottan rohansz-e vagy nyugodtan. (...) Nem a rohanással van a baj, hanem a belső izgalommal, ami megrontja az ember életének minőségét.
 

***
 

Ne félj a csendtől. Minden fontos dolog a csendben történik. Csendben sarjadnak a növények, csendben fejlődik a magzat, csendben cikáznak a gondolatok, csendben borít el a szerelem.


 

***
 


Arthur Miller Pillantás a hídról című darabjában mondja el az egyik szereplő, hogy talán az a bajunk, hogy irtózunk a száz százaléktól. Megelégszünk ötvenszázalékos szerelmekkel, nyolcvanszázalékos apasággal, anyasággal, hatvanszázalékos hittel. Vagyis soha nem éljük végig a dolgainkat. Mindig hagyunk kiskaput, amin keresztül kislisszolhatunk. Így van. A száz százalék ijesztő. Mert ha bukunk, százszázalékosan bukunk. Csakhogy érdemes-e ebben a langyosságban élni? Vagyis érdemes-e úgy élni, hogy az ember állandóan azzal van elfoglalva, hogy megkímélje magát a fájdalmaktól, a szenvedésektől.
 

***

 

 

 

A szerző indiai útjai során tanulmányozta az ősi gyógymódokat, a jógát, a sok évezredes életbölcseletet. Azt tapasztalta, hogy a hinduizmusban nem tételekbe foglalt "szöveg-múmiákról", ködös misztikus sejtésekről, erölködve megvalósított "gyakorlatokról", hanem élő szellemi áramlatról van szó, aminek nincs merev szabályrendszere. Álláspontja szerint a modern európai kultúrába nem lehet mechanikusan átemelni a távolkelet ősrégi tanításait és gyakorlati útmutatásait, amelyek teljesen más történelmi és társadalmi viszonyok között keletkeztek. Mindenkinek saját magának kell megtalálnia a számára megfelelő szellemi utat, kialakítani az önnevelés és fejlesztés egyénre szabott módszereit. Ehhez kíván segítséget adni ez a könyv.

 

 

 

 


Lélekrágcsálók

Válogatás Popper Péter legjobb előadásaiból

Popper Péter

 

Ebben a válogatáskötetben Popper Péter legjobb előadásai közül gyűjtöttünk egy csokorba tízet, melyek megmutatják, milyen végtelenül színes egyéniség és bölcs, jó humorú tanító volt a nemrég elhunyt pszichológus. Az elgondolkodtató, szórakoztató fejezetek hétköznapi életünk egy-egy fontos témájára épülnek, ilyen például a félelem, a szorongás, a depresszió, az egyéni és kollektív hazugságok, a játszmák, a családi és párkapcsolati konfliktusok, krízisek.

 

Popper Péter hosszú éveken át, egészen haláláig rendszeresen tartott a széles nyilvánosságnak szóló előadásokat, melyeket az ország minden pontján óriási érdeklődéssel várt a közönség. Ezeken a sokszor több száz fős találkozásokon az élet nagy kérdéseiről és problémáiról mesélt, melyek alaposan meg tudják gyötörni, sebezni az emberi lelket. Ezeket nevezte ő lélekrágcsálóknak. A hallgatóság persze mindig azt szerette volna megtudni tőle, hogy mi a megoldás, hogyan védekezhetünk a lélekrágcsálók ellen, és miként gyógyíthatjuk be az általuk ejtett sebeket. Ő pedig, ha ismerte az ellenszert, a gyógyírt, ha tudott valami titkos praktikát, akkor elárulta.

 

Ha nem, akkor minden szépítgetés és kincstári optimizmus nélkül bevallotta: nem hisz abban, hogy az élet minden problémájára létezik megoldás. Vannak olyan helyzetek is, amelyeket csak elviselni lehet, jól vagy rosszul. A tanítás azonban sohasem felesleges, hiszen információk és megoldások mellett vigasztalást is nyújt, segít újragondolni és átértékelni dolgokat, erre pedig valamennyiünknek szükségünk lehet.

 

 

 

 

 

Pénz, karrier, csillogás?

A siker kényszere és lehetőségei

Baktay Miklós - Gutman Bea(Szerk.) - Popper Péter - Tari Annamária - Zsolt Péter

 

Pénz, karrier, csillogás... A fogyasztói társadalom mágikus értékei, melyek megszerzésért sokszor minden egyebet képesek vagyunk feladni: szerelmet, családot, egészséget, barátságokat. A verseny kemény tempót diktál, időt sem hagy, hogy észrevegyük: egy eltorzult valóságban gyakran mások akaratát hajtjuk végre, mások álmait hisszük a magunkénak. Vajon, mit jelent az ember életében a valódi siker?

 

Mekkora szerepet játszanak benne a pénz, a hatalom, a luxus látványos kellékei? Lehetünk-e ezek nélkül is boldogok egy olyan társadalomban, amely elvárja tőlünk, hogy a maga szabályai szerint bizonyítsunk? Létezik-e a sikernek személyes útja is? A három neves pszichológus és a szociológus különböző nézőpontokból vizsgálja a siker kényszerét és lehetőségeit a modern világban.

 

Igyekeznek választ adni arra a kérdésre is, hogy milyen hibák, félelmek, rossz beidegződések akadályozhatnak meg abban, hogy kiteljesítsük életünket, s minként változtathatunk ezeken. A Mesterkurzus e kötetbe foglalt előadásai még a gazdasági világválság kirobbanása előtt hangzottak el, ám számos jelenleg égető kérdésre is érdekes lélektani magyarázattal szolgálnak. 

 

 

 

 

A belénk égett múlt

Elengedés, megbocsátás, újrakezdés

Bagdy Emőke - Koltai Mária - Pál Ferenc - Popper Péter

 

Hogyan éljünk túl egy szakítást, válást, szeretteink halálát? Miként váljunk lelkileg szabaddá? Mit jelent valamit vagy valakit igazán elengedni? Mihez kezdjünk, ha rájövünk, hogy fájó emlékeinktől a lelkünk mélyén nem is akarunk megszabadulni, holott éppen ez gátol meg abban, hogy teljes életet élhessünk? Hogyan bocsássunk meg annak, aki megsebzett, becsapott, megalázott, megkárosított bennünket?

 

Egyáltalán miért érdemes megbocsátani - miért nem jobb megoldás mégis a bosszú? Hogyan építsünk rá egy derűs, új lehetőségekben gazdag jövőt a csalódásokkal és fájdalmas tapasztalatokkal teli múltra? A kötet neves szerzői a modern pszichológia, a vallás és a spiritualitás világába vezetnek, együttérzéssel kísérve az olvasót azon a nehéz úton, amelynek végén azonban mégis csak ott van a felszabadulás és az újrakezdés lehetősége. 

 

 

 

 

 

A boldogság nyomában

Utak és tévutak

Balogh Béla - Paulinyi Tamás - Popper Péter - Szondy Máté

 

 

A boldogság az ember legmélyebb vágya, egyben sokszor legreménytelenebbnek tűnő törekvése. Sokan egy életet töltenek el azzal, hogy gyűjtögetik a szükségesnek vélt kellékeket és arra várnak, hogy végre kialakuljanak a megfelelő körülmények - a boldogság azonban mindig épp az orruk elöl röppen fel, mint Maeterlinck kék madara.

 

Ma már nemcsak a vallás és az ezotéria, de a modern pszichológia képviselői is egyetértenek abban, hogy a boldogság elsősorban nem a külső körülmények függvénye. A lehetőség bennünk van, a kérdés csupán az, hogy miként tudjuk megvalósítani. A Mesterkurzus legújabb kötetében neves pszichológusok és ezoterikus gondolkodók igyekeznek közelebb kerülni az élet legcsodálatosabb állapotához, s hamar felfedezhetjük, hogy a kétféle út egy irányba vezet... 

 

 

 

 

 

A meghívott szenvedély

Popper Péter

 

Popper Péter új könyve a szerelemről, az erotikáról és a szexualitásról szól. Nyíltan beszél a kényes kérdésekről, az önkielégítésről, a megjátszott orgazmusról, a hűtlenségről, az erotikus fantáziákról, a szégyenkezésről és erőszakról. Popper, mint pszichológus nem hiszi, hogy az élet minden problémájának van megoldása.

 

Legtöbbnek nincs, csak jól vagy rosszul el kell viselnünk őket. Így van ez a szexben is. S amit erről gátlások és kerülgetések, célzások és utalások nélkül ír, az segít megérteni magunkat és társunkat.

 

 

 

 

 

666 - A sátán a XXI. században

Popper Péter

 

 

Félsz az ördögtől? Nos, akár félsz, akár nem, akár hiszel benne, akár nem, tapasztalnod kell, hogy a világban gonosz erők is működnek. Ezt a gonoszt nevezték el ördögnek, a racionálisan gondolkodók csak szimbolikusan, a hívő lelkek pedig személyes szellemi energiaként.

 

A valláspszichológus szerző követi az ördög jelentkezését a Bibliában, eltöpreng azon, hogy ő is Isten fia, s mint ilyen, talán saját kísértői sikerének ellendrukkere. Bemutatja a napkeleti kultúrák különböző ördögfiguráit, a forró és hideg sátánt, az akarat és az öncélú kín okozás ördögét.

 

Elmondja, hogy ez a sötét erő miként tevékenykedik a politikában, a szerelemben és a gazdaságban. Felteszi a kérdést, hogy vajon megidézhető-e a sátán és elűzhető-e?

 

Kitér a New Age harcára a vallási és nemzeti elkülönülés ellen, a sátános álvallásokra és az emberiség jövőiére a világosság és a sötétség harca szempontjából. Mindebben sok az élettapasztalat, a filozófia, a humor, a kétely. A szerző a tőle megszokott könnyedséggel, igen olvasmányosan adja elő érdekes és néha súlyos mondanivalóját. "Szabályos előszó Éppen 12 évvel ezelőtt elhatároztam, hogy írok egy Ördög-könyvet.

 

 

A könyv írása közben infarktust kaptam. Majdnem otthagytam a fogam. Megrémültem, és félredobtam a kéziratot, amely hála Istennek azóta elveszett. Hiszek-e tehát az Ördögben? Az érzelmeim tartanak tőle. Az értelem tagadja. A tudatom számára viszont egyre gyanúsabb, hogy igenis van valamiféle gyorsan erősödő gonosz sugárzás a világban. Azután még valami: Röstelkedve be kell vallani, hogy egy ördög érdekesebb, mint egy angyal. A bűn mindig érdekesebb a jónál. A rendetlenség a rendnél, a zegzugos tér a sima modernségnél, a homály az áttekinthető világosságnál, a kuckó a szobánál.

 

Tessék csak megkérdezni a gyerekeket. Mint író, sok jogos szemrehányást kaptam azért, hogy gondolatok tömegét vetem fel anélkül, hogy kifejteném őket, és hogy nagyon gyorsan váltom a témákat, és ezzel az olvasót egyfajta szellemi éhezésre ítélem. Ez tudatos alkotási módszer. Ibseni szavakkal szólva én is kérdezni akarok valamit az olvasóimtól, netán a társadalomtól, de semmiképpen nincs szándékomban véleményt sugallni. 2001 nyarán elkapott egy máig tisztázatlan okú betegség, amibe kis híján belehaltam. 2002. január harmadikán a fürdőkádban Szerpej O. Prokofjev sátántanulmányát olvastam, amikor halálos izgalom fogott el.

 

Egyszerre megtudtam, eljött az ideje, hogy megírjam az én Ördög-könyvemet. Nyögve kiugrottam a kádból, és amúgy vizesen a géphez ültem. Leírtam a címet. Akkor hirtelen halálfélelem tört rám. A Sátán egyszer már figyelmeztetett. De most dacossá váltam. Eleget éltem, a halhatatlan istenek szorgalmasan megmutatták nekem a világot, amelybe megtestesültem, a karmám, vagy csak szüleim véletlen mámora következményeként.

 

Hát öljön meg a Fekete Úr, ha erre érdemesnek tart a születő könyv miatt. Sőt ez legyen a jel: Ha megöl hiszek benne. Ha nem, legalább megszabadultam egy téves rögeszmétől, vagy annyit megtudt

Kizökkent az idő

Popper Péter

 

Regények, versek, drámák. A pszichológus-író, aki valtig állítja, hogy sokkal több lelekismcre- tet ranult írókról es köl- tőktől, mint a tanköny- vekből és a tudományos monográfiákból, vegül három kötetben elénk tárta bizonyítekait. Az Ők én vagyok, a Kinyílt az Ég? és most a Kizökkent az idő beszél arról a kölcsönhatásról, amelyben az ember kultúrát teremt és a kultúra teremti az embert.

 

„ Van, akinek az élet kell, van, akinek a könyvek" - állapította meg Füst Milán.

 

De Popper Péternek mind a kettő kellett. Bejárta szinte az egész világot, kutatva, rátalál-e olyan országra, ahol nem érzi rosszul magát. De soha nem szűnt meg benne a megosztani akarás, tchát írt. Nem útleírásokat, hanem belső élményeket, beszélgetéseket önmagával, barátaival, halottaival és az írókkal, a költőkkel, akik mindenhová elkísérték.

 

Ez a könyv kalandregény. Egy civil bámuló- kérdező szellemi kalandozása az ókori görög tra- gédiától a modern amerikai abszurd dramáig. A dráma, a színpad, a színészek világában bolyon- gó, a színház istenei előtt időnként áhítatosan le- boruló, néha kételkedve rájuk pislogó író kaland- jai, akiben lassan kiformálódik valamilyen érzel- mi-intellektuális-misztikus többlet, ami csak ennek a zárt világnak az ajándéka lehet. 

 

TOVÁBB >>>

Popper Péter - Kizökkent idő

 

Az Írás

Az Ószövetség - A Teremtés Könyvétől Malakiás prófétáig

Popper Péter

 

Az Írás című könyvének ebben a kötetében a szerző - hűségesen követve a Bibliában leírt fontosabb eseményeket, történeteket és gondolatokat - érdekesen, olvasmányosan ismerteti az Ószövetség könyveit. A hitelesség érdekében sokat idéz az eredeti szövegből - Károli Gáspár klasszikus fordítása alapján -, de a mai magyar nyelvnek megfelelő érthetőséggel.

 

És mint a XXI. század embere, óvatosan - minden térítési vagy tagadási szándék nélkül -, arról is mesél Olvasóinak, amit a saját hite, gondolatai, töprengései, kétségei - és korunk ellentmondásai sugallnak. A kiadó és a szerző karácsonyra tervezi Az Írás második kötetének megjelenését, amely az Újszövetségről szól.

 

TOVÁBB >>>

 

Popper Péter - Az Írás

 

Mi az élet étterme?

ÉTEL- ÉS ÉLETRECEPTEK

Popper Péter

 

A címet ki olvasta elsőre így: Az élet értelme? Ugye, hogy a szövegkörnyezet mennyire meghatározó?

 

Popper Péter pszichológus, mint receptíró? Életreceptíró! A felejthetetlen és sokoldalú pszichológus és író egyik különleges könyvét tarthatja kezében az olvasó. És a kezében is marad, ha az első oldalakat elolvassa. Nem tudja majd letenni, amíg ki nem olvasta! 

 

Mai ajánlatom ez a nemcsak pszichológusoknak szóló, de pszichológiai témákat feldolgozó, a pszichológiai életrecepteket tartalmazó könyve.

 

TOVÁBB >>>

 

 Popper Péter pszichológus könyvei Mi az élet értelme

A könyv Popper Péter beszélgetős szakácskönyve, "kétségekkel fűszerezett" étel és életreceptjei, az ajurvéda ősi indiai hagyományai alapján. 

 

A receptleírásoknál bőségesen merített indiai útjai tapasztalataiból, és elgondolkodhatunk az életritmusról, a meditációról, egészségről és betegségről, gyógynövényekről és kövekről, -a szerző által szellemesen megfogalmazott szövegek alapján.

 

Az Istennel sakkozás kockázata

Popper Péter

 

 

"Harmincnyolc évesen kerültem ki először Indiába. Delhi, Lonavla, Hyderabad yoga ashramjaiban hagytam, hogy áthasson szellemi légkörük. Kilenc év múlva újra Indiában voltam, Bangaloreban, az ottani, szerzeteseket nevelő buddhista kolostorban. Minderről beszámoltam Az önmagába térő ösvényben.

 

Ez a könyv mégis egy Mysoreban élt magányos bölcselő gondolatairól szól, ahogy az emlékezetemben megmaradtak. Transzcendencia csak egy van, mindegy, hogy zsidó, keresztény, buddhista, vagy muzulmán fogalmak használatával közeledünk felé. A lényeg túl van a szavakkal elmondhatón, ámbár talán néha átvilágít rajtuk."

 

TOVÁBB >>>

Popper Péter: Az Istennel sakkozás kockázata

 

 

Popper Péter pszichológus számomra örök öröm. 

 

Kedvenc idézeteim Popper Pétertől: 

 

 

A szerelem (...) egy részről szenvedély, más részről nagy színjáték is. Egy szerelemben az ember az összes vágyát meg fantáziáját rávetíti a másikra, és sokszor a saját fantáziájába szeret bele.

 

Nem vagyok semmilyen vallásnak a híve, van egyfajta hitvilágom, amelyet magamnak kreáltam ebből a sokféle hatásból, de alapvetően szkeptikus ember vagyok. Hozzáteszem, a szónak a jó értelmében, vagyis nem úgy, hogy semmiben sem hiszek, hanem úgy, hogy mindent lehetségesnek tartok. Szóval, megmaradtam szellemi kóbor kutyának.

 

Az igazi összetartozás valószínűleg az élet legnagyobb értéke. És nyilvánvaló, hogy nemcsak szerelmi összetartozásról van szó, hanem barátságról, vagy a nehezen meghatározható "közöm van ehhez az emberhez" érzésről is.

 

Nem akarjuk látni és tudomásul venni, hogy mi minden van a "lelki zsákunkban". Pedig a zsákot akkor is visszük, ha nem nézünk bele.

 

Popper Péter pszichológus, emlék

 

 

Popper Péter pszichológus könyveit olvasva, pszichológiai gondolatait magamévá tudtam tenni.

 

Popper Péter az ismert pszichológus közíróként számos könyvet publikált. 

 

Popper Péter - pszichológus - Az élet dolgai

 

Az élet dolgai  pszichológiai sorozatában Popper Péter szerkesztésében láttak napvilágot olyan kötetek, amelyek a mindennapi életben előforduló lelki zavarokkal, válságokkal foglalkoznak. A pszichológiai témájú sorozat könyveinek emblémája egy lábából tövist kihúzó ember jelzi, hogy a pszichológiai problémák megoldásához pszichológiai segítséget is adnak.

 

TOVÁBB >>

Popper Péter - pszichológus - Az élet dolgai

 

Popper Péter pszichológus előadásait hallgatva magával ragadott előadói stílusa, szuggesztivitása, karizmatikus lénye.

 

Popper Péter - A színes pokol

 

Popper Pétert a szakmánkból pszichológusként ismertem fiatal korom óta.  Meglepett az 1979-ben kiadott a Színes pokol c. könyvével. Színházrajongóként és irodalom iránt érdeklődő emberként élvezettel olvastam ezt a művét. Az Előszóban alcímként ezt írta:

 

„A színház mint pszichológiai kísérleti műhely”.

 

Popper Péter pszichológus játszani kezdett egy ötlettel, ami személyes élményeinek sodrásában meggyőződéssé terebélyesedett. Pszichológiai meggyőződése szerint a színészet olyan  kísérleti műhely, ahol nap mint nap lényege tömörítetten születnek meg és formálódnak ki azok a lelki – pszichológiai történések, amelyeket a pszichológia – elsősorban a személyiséglélektan – nagy erőfeszítéssel kutat.

Ezt a régi kiadást kézbe vettem, beleolvastam. Aztán belemélyedtem, végigolvastam.

Popper Pétert nem lehet megunni!  

 

TOVÁBB >>>

Popper Péter - pszichológus - A színes pokol

 

 


Ⓒ DR. HÍDVÉGI MÁRTA, 2020

YouTube Facebook