Online pszichológus?

Személy szerint én mit ígérhetek?

Minden következő alkalom 50 perces beszélgetés egyeztetett időpontban 15.000 forintért vagy 42 euróért alkalmanként.

Két beszélgetés között 1-1 e-mail levélváltás, ahol kérdőívkitöltésre kerülhet sor, ahol ajánlok 1-1 szakcikket, 1-1 szakkönyvet, ahol rövid kérdéseket feltehet a kedves paciens.

Külföldön élő magyar fiatalok lelki problémáik megbeszélésére szakemberhez fordulhatnak. Olyan magyarországi érdeklődők jelentkezését is várom, akik egyelőre nem kívánják a személyes találkozást, viszont lelki támogatásra, segítségre van szükségük.

"És hallgatunk, de csöndjeink nem érnek össze végül, Mivel én magyarul hallgatok, s ők svédül"

Karinthy Frigyes

Anyanyelvén könnyebben tud gondjairól, életnehézségeiről szakemberrel beszélgetni. Lányom 10 éve külföldön él. Külföldön élő magyar baráti körének problémáit, gondjait megismerve alakítottam ki a modern technika segítségével ezt a pszichológiai tanácsadási lehetőséget. Kihasználva az Internet adta lehetőségeket és kényelmet kapcsolati problémáiban, beilleszkedési nehézségeiben, döntési szituációiban szakember segítségével, pszichológiai módszertani vezetéssel saját maga fogalmazhatja meg gondjait, majd kaphat segítséget. Próbálja ki! Minden beszélgetés 50 perces, és 42 euróba vagy 15.000 forintba kerül. Az első beszélgetéskor adom meg számlaszámomat, amelyre utalható az összeg.

A hol az otthon? kérdésre a pontos válasz:

"Valami belső hely, amely inkább időben, mint térben található meg, ahol az ember egységes egésznek érzi magát. Otthonunk az a hely, ahol a gondolat és az érzés megőrződik, nem szakítja meg, nem tépi el tőlünk semmi olyan, ami időnként a figyelmünket követelné. Az otthon olyan hosszan tartó hangulat vagy érzet, amelynek révén a mindennapi világból talán hiányzó érzéseket élhetünk meg: a csodálkozást, a látást, a békét, az aggodalomtól és a kötelezettségektől, az állandó vereségektől való megszabadulást. A fizikai hely maga nem az otthon, csupán olyan eszköz, amely álomba ringatja az egót, miközben a hátralévő utat már magunkban tesszük meg. Sokféle ilyen eszköz létezik: a zene, a művészet, az erdő, a napkelte, a magány. Ezek visznek bennünket haza abba a tápláló belső világba, ahol gondolatok, rend és a legszükségesebb dolgok találhatók. Az otthon az ősi ösztönös élet. Az az otthon, ahol a belső nyugalom, egyensúly megtalálható."

Clarissa Pinkola Estés

Azoknak, akik utaznak, úton vannak, netán félúton, érdemes az utazással kapcsolatos pszichológiai, lelki gondolatokban elmerülniük. Ajánlom Márai Sándor Füveskönyvét! Ízelítőül egy gondolat kibontása az ő szép stílusában:

"Nem szabad egyedül utazni. A magányos utazó kényszermunkát végez. Csak bizalmas és tapintatos társaságban szabad utazni. Egy érzékeny és fogékony lelkű nő, egy figyelmes és türelmes barát társasága megsokszorozza az utazás élményeit, fokozza a látnivalók színességét, segít megérteni mindazt, amit az út és a világ mutat. Egyedül utazni kínos, feszengő érzés. Mintha kiszolgáltatnák az embert egy különös börtönnek, mely nagy, mint a világ. Az ember csak társaságban tudja látni, érzékelni a világot. A társaság ad az út komor varázslatának, a változásnak, emberi értelmet. A vándorévek idejében sokat utaztam egyedül, kevés poggyásszal, mindig lázasan, nyugtalanul, hajszolva valamit. Hiányzott egy okos társ, aki a világ veszélyes és nyugtalanító élményében mellettem áll, akit figyelmeztetek, s aki figyelmeztet, aki megosztja a fogadók zord magányát, a vasutak gonosz idegbaját. Megfelelő ember társaságában a Földet is körülutazhatod, s úgy tűnik majd, pillanat volt az egész. Egyedül csak vánszorogsz a világon át, expresszvonaton és repülőgépen is."

Márai Sándor: Füves könyv

Pszichológiai rendelés online

Pszichológiai kezeléseim, pszichológiai tanácsadásaim, lelki segítségnyújtásom skype-on több éve tart. Meghirdettem a honlapomon, újságokban, baráti körömben terjesztettem a hírt. Eddig sok-sok alkalommal fordultak hozzám pszichológiai tanácsért skype-on. A legtöbb páciensnél 3-5 alkalmas pszichológiai - lelki tanácsadás történt. Egy-egy pszichológiai konzultáció 50 percet tartott, heti egy alkalommal. A két pszichológiai beszélgetés között e-mail-es levélváltások is történtek, és ekkor egy-egy pszichológiai kérdőív kitöltését javasoltam, vagy egy pszichológiai témájú cikket, könyvet ajánlottam figyelmükbe. Legtöbben elégedettek voltak, kimozdultak a "holtpontról", éreztem a sikert, éreztem, hogy hasznos voltam. Saját élményeiket kifejezték az utolsó beszélgetés alatt. Közülük négyen írásban is beszámoltak a pszichológiai beszélgetések hatásáról. Ezekből a levelekből idézek:

"Kedves Márta! Úgy érzem, képes vagyok már úrrá lenni a félelmeimen, jól gazdálkodom az időmmel, sok hasznos dolgot tudok csinálni, a kedvem is jó lett. Egyedül, magamtól nem jutottam volna el eddig. Köszönöm!"

"Kedves Doktornő! Én mindenkivel annyira félénk vagyok. Nem gondoltam volna, hogy skype-on könnyebb elmondani a rejtett gondolataimat. Megkönnyebbültem. Megengedi, hogy a későbbiekben röviden e-mail-ben beszámoljak a történetekről?"

"Szép jó estét! Ne haragudjon kedves Márta, hogy levelemmel zavarom, de be kell számolnom arról, hogy sikerült megoldanunk a párommal a kapcsolatunkat. Ehhez nagy segítséget nyújtott a kommunikációs módszerekkel kapcsolatos javaslata és a Ranschburg könyv, amit ajánlott. Köszönet!"

"Kedves Márta! Remélem, nem vesz rossz néven, hogy a megbeszélt időponton kívül is megkeresem. De olyan jó élmény volt innen a messzi távolból a sok angol nyelvű baráti beszélgetésekből kiszakadnom, nagyon jól beszélem a nyelvet, de azokat a lelki bánatokat, rossz közérzeteket jobb volt magyarul elmondani, könnyebb volt minden. A párommal is az volt a bajunk, hogy nem közös a gyökerünk, más kultúrában nőttünk fel, és én nem az anyanyelvemen mást is értettem, mint amit ő kifejezni akart. Ebből adódott a legtöbb veszekedésünk is. Most, hogy erre a maga segítségével rájöttem, sokkal jobban érzem magam. Megengedi, hogy 1-2 hónapon belül újból jelentkezzem? Biztos jót tesz nekem ez a kezelés. Úgy érzem, hogy kell egy kapaszkodó, és jó, ha tudom, hogy magára számíthatok!"

Mikor érdemes Skype/messenger/WhatsApp pszichológiai segítséget kérni?

- amikor nincs a közelben elérhető pszichológus, és nagy szüksége volna egy lelki probléma azonnali megbeszélésére

-amikor nem mer, nem akar még pszichológushoz fordulni, mert bizonytalan abban, hogy súlyos-e a pszichológiai probléma

-amikor magányos, lelki támaszra van szüksége

-amikor a környezetében sokszor kért segítséget, tanácsot, de nem elégítette ki Önt

-életvezetési tanácsok, párkapcsolati krízisek, gyermeknevelési problémák megbeszélésére kiválóan alkalmas a skype-on történő pszichológiai beszélgetés, tanácsadás

„Oly távol, messze van hazám!”

Pszichológiai segítségre lenne szüksége? Külföldön él? Ott dolgozik? Anyanyelvén jobban ki tudná fejezni magát? Pszichológiai tanácsadás, lelki segítségnyújtás skype-on is hatékony! Próbálja ki! Keressen a pszichologus-dr-egeszseg.com elérhetőség aloldalán!

Online pszichológus, net-pszichológus, pszichológus skype-on?

Új módszer? Új szolgáltatás?

Az internet világában a pszichológiai segítség formái is változnak. A Skype/messenger/WhatsApp tanácsadás, kapcsolat pszichológus és kliens között akkor jöhet létre, ha:

Külföldön él valaki, és magyarul biztonságosabbnak, árnyaltabbnak érzi a kommunikációs lehetőséget. Az azonos kulturális gyökerek, a nyelvi asszociációk azonnal élnek, érthetőek. Aki érti azt, hogy „didergő földi testben kuporgó égi lélek”, az két magyar ember.

Vannak, akik lelki állapotuk miatt, vagy elfoglaltságuk miatt nem szeretnének, nem tudnak otthonról kimozdulni, esetleg csak esténként érnek rá, nyugodtan választhatják ezt a formát.

Sajnos előfordulhat, hogy nincs a lakóhelyükön vagy lakóhelyéhez közel pszichológus, akkor a ”net-szakember” abban is segíteni tud, hogy a probléma feltárása után megkeresi a kliensének elérhető szakembert, szakrendelést.

Pszichológus online rendelése?

Skype/messenger/WhatsApp pszichológiai rendelés, skype-os pszichológiai tanácsadás?

Mit tud a pszichológus az online-on?

Milyen terápiát képes végezni a pszichológus online-on?

Tanácsadás folyik-e a pszichológiai online rendelésen?

Az online pszichológiai rendelés helyettesítheti-e a személyes pszichológus-páciens kapcsolatot?

Skype/messenger/WhatsApp pszichológiai beszélgetés nevezhető-e pszichoterpiának?

A pszichológus miben változtat kommunikációján, gesztusrendszerén, amikor Skype/messenger/WhatsApp „rendelést” végez?

Amikor az online pszichológiai rendelés befejeződik, más módon segíti-e a személyesen nem elérhető páciensét a pszichológus?

Ilyen és még számos kérdés merül fel a pszichológusokban és a páciensekben is, amikor az online pszichológiai megsegítésről hallanak, olvasnak, esetleg rákeresnek az interneten az online pszichológus kifejezésre.

A Google számos online pszichológiai rendelést, Skype/messenger/WhatsApp pszichológiai megsegítést dob ki, amikor ezeket a kifejezéseket beírjuk.

Meg tudom-e röviden fogalmazni, mit is jelent az online pszichológus, az online pszichológiai rendelés, a pszichológus skype-on, vagy Skype/messenger/WhatsApp pszichológiai tanácsadás?

1985-ben a doktori diplomám megszerzésekor az online pszichológus, Skype/messenger/WhatsApp pszichológiai rendelés, kifejezésekkel nem találkozhattam. Nem volt még számítógép, internet, skype. A pszichológiai etikai kódexünkben sincs benne ezzel kapcsolatos eligazítás, segítség.

Az élet hozta magával az online pszichológus, online pszichológiai rendelés igényét. Mondhatnám, hogy a piaci igényeket elégítjük ki mi, online pszichológusok.

Több éve kezdtem el az online pszichológiai rendelésemet. Honlapomon és a facebookon hirdettem meg. Skype/messenger/WhatsApp pszichológiai tanácsadásomra a két év alatt többen jelentkeztek. Főleg külföldön élő fiatalok, középkorúak. Az idén viszont kis városokban, falvakban, Erdélyben élő lelki gondokkal küzdő emberek is megkerestek. Elmondták, hogy lakókörnyezetükben nehéz elérni pszichológiai rendelést, kisvárosban még mindég szégyellik, ha kiderül a pszichológushoz járás.

Az online pszichológus nekik kényelmes, megnyugtató. Meg tud egyezni a páciens az online pszichológussal, hogy a Skype/messenger/WhatsApp pszichológiai tanácsadását akár esti órákban is igénybe vegye. Néhány páciensem megkérdezte skype-on, hogy szabad-e neki este fürdőköpenyben a gép elé ülni, és úgy beszélgetni, Skype/messenger/WhatsApp pszichológiai tanácsadást igénybe venni.

Az internet használata természetes, a mindennapi életben a társkereséstől a baráti beszélgetéseken át számos módon megosztjuk gondolatainkat, eseményeinket. Miért maradna ki ebből a körből az online pszichológiai segítségkérés? A skype-on történő kapcsolatfelvétel a pszichológussal?

Milyen előnyeit látom az online pszichológusi gyakorlatomnak?

- Akik külföldön élnek, bármennyire jól beszélik az adott ország nyelvét, intim, érzelmeket, asszociációkat igénylő helyzetekben anyanyelvükön tudnak pszichológushoz, online pszichológushoz fordulni,

- túl elfoglalt emberek megtakarítják az utazási időt, egyeztethetik az időpontok kora reggelre vagy késő estére is az online pszichológussal,

- a család, az ismerősök előtt megtarthatják inkognitójukat,

- kisgyerekes szülők lefektetik a gyermeküket, és otthonról nyugodtan beszélgethetnek az online pszichológussal Skype/messenger/WhatsApp pszichológiai tanácsadás keretében,

- a szemérmesebb, gátlásosabb emberek könnyebben tudnak kapcsolatot kezdeményezni az online pszichológussal, nehezebb nekik személyesen egy rendelőbe elmenniük, az idegen helyzetektől tartanak, itt a Skype/messenger/WhatsApp pszichológiai rendelésen az online pszichológus feloldja ezt a feszültséget.

Mikor nem vállalhatom az online pszichológiai tanácsadást, kezelést?

Krízishelyzetekben online pszichológusként nem tudok konkrét intézkedéseket végezni. Átmeneti megoldás, hogy megnyugtatom a pácienst pszichológiai kommunikációmmal, nyugodt érveimmel, javasolhatok neki konkrét kezelési helyeket, telefonszámokat, segélyvonalakat.

Súlyos pszichés tünetek esetén az online pszichológiai kezelést nem vállalom, azonnal megmondom a jelentkezőnek, hogy neki fontos, helyenként életbevágóan fontos, hogy személyesen keressen fel szakembert. Esetenként adok nekik elérhetőségeket.

Az online pszichológiai rendelésemen, a Skype/messenger/WhatsApp pszichológiai tanácsadás. Fontos kérdés, hogy jól tudja-e használni a skype-ot az online pszichológussal való kommunikációban.(Fontos, hogy a Skype/messenger/WhatsApp pszichológiai kezelés alatt a páciens egyedül tartózkodjon a szobában, ne zavarja meg őt se telefon, se benyitó másik ember, jól működő, zavartalan skype-vonala legyen.)

Aki azért olvasta el az írásomat, mert kíváncsi az online pszichológus tevékenységére, az online pszichológiai kezelésre, a Skype/messenger/WhatsApp pszichológiai helyzetre, úgy érzi, hogy neki szüksége van egy ilyen fajta pszichológiai megsegítésre, nyugodtan jelentkezzen nálam!

VÁROM!

Dr. Hídvégi Márta pszichológus, online pszichológus, Skype/messenger/WhatsApp pszichológiai kezelést vállaló pszichológus


Ⓒ DR. HÍDVÉGI MÁRTA, 2020

YouTube Facebook