Női archetípusok

 

 

Jung, a nagy svájci pszichológus sok tanítványt mondhat magáénak. De az is előfordul, hogy sok pszichológus az ő tanítványának vallja magát.

Toni Wolf svájci pszichológus Jung tanítvány négy archetípusba sorolta a nőket.

 

Az AMAZON önálló, törekvő, céltudat, magabiztos, független, intellektuális. Az életében megjelenő férfiakat egyenrangú társként kezeli.

 

Az ANYA típus gondoskodó, aki szeret másokhoz kötődni. Nemcsak gyermekeiről gondoskodik, hanem rokonairól, barátnőiről, a számára fontos férfiakról is. Tehát minden kapcsolatát anyaságként éli meg.

 

A MÉDIUM típus jellemzője, hogy visszatükröző típus, és értékeket, normákat, eszméket közvetít. Önmagát háttérbe szorítja, feltétel nélkül támogatja a férfi törekvéseit, és nagy dolgokra inspirálja. Türelmes, hűséges.

 

A HETÉRA alkalmazkodik a férfihoz, és igyekszik megvalósítani a férfi nő-ideálját intellektuális, érzelmi és szexuális téren. Célja, hogy gyöngédséget, védelmező gesztusokat, erotikus vágyat és szenvedélyt ébresszen a férfiban.

 

A mai nők a mai világban egyesítik magukban az egyes archetípusok tulajdonságait. Nem ragadnak le a szélsőségekben. De mindenki megtalálhatja saját magában az alap természetét, melyet a többi típus jellemző tulajdonságaival kiegészít.

 

 

Mindezt Szabó Judit: Sophia- A női bölcsesség c. könyvében jegyezte le.


Ⓒ DR. HÍDVÉGI MÁRTA, 2020

YouTube Facebook