Miből jöhetsz rá, hogy a gyermeked öngyilkosságra készül?

Szörnyű tragédia híre járta körbe az országot január 18-án: meghalt egy 12 éves fiú, Gábor, a Pest megyei Kakucs KSE kapusa.

 

Aztán a fiatal fiúról 19-én kiderült, hogy öngyilkos lett. Szerelmi bánatában megszökött otthonról, üzenetben elköszönt legjobb barátjától, majd kétszáz méterre a hernádi vasútállomástól a sínekre feküdt, ahol elgázolta a vonat.

 

A tragédiáról tudunk még pár részletet, például, hogy Gábor kishúga mindössze két évesen halt meg nemrég, ezért nehéz időket élt át a fiú. Azt is tudjuk, hogy a szülei helyett nagymamája nevelte. A fiú háziorvosa szerint “mindenki hibás, aki a környezetében élt”.

 

A tragikus eset és számos, a médiában nagy nyilvánosságot kapó, gyerekek által elkövetett öngyilkosság miatt szerettük volna tudni, hogy általánosságban mit tehetnek a szülők, hogy korábban észrevegyék, ha a gyerekük a depressziós? Milyen jeleket kell figyelni, hogy kiderüljön, mi a probléma? Miként kerülhetjük el, hogy akár egy pillanatra is felmerüljön benne az öngyilkosság gondolata?

 

De ha már felmerült benne, mit tegyünk, hogy az ne következzen be?

 

Nincs könnyű dolguk a szülőknek, ugyanis azok, akikkel egyáltalán előfordulhat az ilyen, gyakran magukba forduló, másokkal nehezen szót értő, bezárkózó gyerekek. Dr. Hídvégi Márta pszichológus szerint a legfontosabb, hogy a szülő már a legelejétől kezdve komoly bizalmi kapcsolatot építsen ki. Így elkerülhető a titkolózás, a szorosabb kapocs pedig azt jelenti, hogy a gyerek magától fogja jelezni a gondját.

 

“Ez hosszú évek munkája, de a szülőnek olyan kapcsolatot kell kialakítania a gyerekével, hogy a gyerek el merje mondani a problémáit.

 

Azok, az általában befelé forduló gyerekek esetében, akik valamilyen ok miatt - legyen az válás, vagy a túl szigorú szülők - nem mernek megnyílni, mindig fokozottan kell figyelni”

 

- mondta a pszichológus a Szeretlek Magyarországnak.

 

Arra azonban felhívja a figyelmet, hogy a figyelés nem kémkedést jelent. A gyerek után nem kutakodni kell, hanem olyan metakommunikációt kell használni, amitől azt érzi, hogy biztonságban van, és nem azt, hogy gyanusítják.

 

“Mindig meg kell hallgatni, amikor elkezd panaszkodni. A legnagyobb probléma, ha a gyerek elmesélné, hogy az osztályban bántalmazták, majd mi végig sem hallgatjuk, hanem rögtön ítélkezünk. »Miért nem rúgtál vissza?« - sokan kérdezik.

 

Nyomban a saját véleményünket toljuk, meg sem hallgatva a körülményeket. Az értő figyelmet meg kell tanulni a szülőknek is. Ez abból áll, hogy ameddig a másiknak van mondanivalója, addig csak támogató kérdéseket teszünk fel, minthogy »és mi történt azután?

 

« Mindig végig kell hallgatni, érdeklődni utána, akkor alakul ki a szoros kapocs.”

 

Persze, ez a dolog nem megy egyik pillanatról a másikra, így azokat a szülőket, akiknek a gyerekük befelé forduló típus és nehezen nyílik meg, aligha nyugtatta meg pszichológus válasza. Arra is kíváncsiak voltunk tehát, hogy lehet észrevenni, ha a gyerekünknél komoly problémák vannak.

 

“Sok szülő nem veszi észre, ha a gyereke nehézségekkel küzd. Egyedül neveli a gyerekét, sokszor csak azt látja, hogy a gyerek a gép előtt görnyed. A legjobb, ha ezt egy szülő ösztönből megérzi, de ha nem, akkor is van arra mód, hogy kiderítse.

 

Ezekhez a gyerekekhez sokkal finomabban kell szólni.

 

Nem általános kérdéseket kell feltenni, minthogy »na, mi volt az iskolában?«

 

Kulturáltabban kell állni a témához, közös érdeklődést keresni, megnézni közösen egy részt a kedvenc sorozatból vagy akár leülni mellé a géphez és kérni, hogy tanítsa meg nekünk a használatát” - mondta dr. Hídvégi Márta, aki többször is hangsúlyozza, hogy ahhoz, hogy kiderítsük, van-e baj a gyerekkel, hogy közelebb kerüljünk hozzá.

 

Ha kiderül, hogy komoly probléma van, és mi nem tudjuk megoldani, akkor először a közeli rokonokhoz kell fordulni segítségért, hátha van közöttük olyan, akivel tud azonosulni a gyerek és szót ért vele. Nagymamát, nagypapát, keresztszülőket is segítségül kell hívni, akár közösen is megoldást keresni. A pszichológus szerint, ha ez sem jár sikerrel, akkor előbb a nevelési tanácsadóhoz, majd pszichológushoz kell menni.

 

Olyan gyerek esetében, aki már az öngyilkossággal fenyegetőzik, rögtön pszichiáterhez kell fordulni. Sokszor csak legyintenek a szülők, amikor a gyerek öngyilkossággal fenyegetőzik. Nem veszik elég komolyan, azt mondják, biztosan csak zsarolni akar. A helyzet az, hogy az »öngyilkosság« szó kimondása már önmagában egy segélykiáltás. Nagyon komolyan kell venni.

 

Ha valaki a környezetedben krízishelyzetben van, hívd a 116-123-as ingyenes lelkielsősegély-számot! Ha te érzed úgy, hogy összecsaptak a fejed felett a hullámok, bátran hívd őket! Figyelj a környezetedben élőkre, az osztálytársaidra!

 

forrás: http://www.szeretlekmagyarorszag.hu/mibol-johetsz-ra-hogy-a-gyermeked-ongyilkossagra-keszul/


Ⓒ DR. HÍDVÉGI MÁRTA, 2020

YouTube Facebook
Szoftverfejlesztés, webfejlesztés