Könyvajánló

Pszichológia Richard C. Atkinson - Ernest Hilgard

Az "Atkinson" új kiadása nemcsak formailag, hanem tartalmilag is jelentős átdolgozáson ment keresztül. Szerzői között a régiek közül csak Smith és Nolen-Hoecksema szerepel (maga Atkinson is visszavonult), Frederickson és Loftus személyében pedig két kiváló, az elméleti kutatást s a gyakorlati szempontokat egyesítő szerző csatlakozott a csapathoz. A könyv a fejezetek sorrendjét és az anyag felosztását többé-kevésbé megtartotta (kivéve a személyiség-lélektannal és a szociálpszichológiával foglalkozó két-két fejezetet), de egészében véve valamivel terjedelmesebb lett.


Oravecz Nóra 99 léleksimogató gondolat

Oravecz Nóra közel 75 ezer rajongóját lelkesíti és motiválja nap mint nap a Facebook-oldalán. Blogját hetente közel félmillió ember olvassa, egyes posztjait több ezren lájkolják, bejegyzéseit sok magyar híresség is követi.


Pszichológia - hvg extra magazin - 2014/02. szám -

Ajánlom a HVG Extra összes pszichológiai témájú magazinját! Ismeretterjesztő jelleggel, de tudományos alapossággal közöl jobbnál-jobb pszichológiai cikkeket.


Susan Forward: Mérgező szülők

Kik azok a mérgező szülők? Esetleg Ön is áldozatuk volt, vagy netán ma is az? Magánéleti kapcsolatai renre kudarcot vallanak?


Almási Kitti - Bagdy Emőke - Beata Bishop - Böjte Csaba - F. Várkonyi Zsuzsa - Orosz Katalin - Pál Ferenc - Popper Péter - Ranschburg Jenő - Szendi Gábor - Vekerdy Tamás A lélek dolgai

A Nyitott Akadémia válogatott előadásai önfejlesztésről, kapcsolatokról és konfliktuskezelésről


Popper Péter könyvei

A könyvajánlómban néhány héten keresztül 1-1 Popper Péter könyvet fogok ajánlani rövid ismertetővel. Sokszor elég lesz a Libri könyvismertetőjét bemásolnom a könyvek mellé. Itt bevezetőben szeretném megindokolni, miért határoztam, hogy vele indítok el pszichológustól pszichológiáról, a lélek dolgairól, a szkeptikus hangvételű világismerőtől megjelent könyveket.


Müller Péter: Férfiélet, női sors

Müller Péter nagyon jó szimattal kitalál olyan témákat, amire sokan felkapják a fejüket. Odafigyelnek rá, olvassák a jó tanácsait. Most sokan szívesen megvásárolják ezt az érdekesnek ígérkező könyvét. A borító illusztrációja telitalálat!


Ranschburg Jenő könyveit ajánlom

Ő számomra nem egy távoli tudós pszichológus! Egyetemistaként tanárom volt. Micsoda élmény volt a szemináriumára járni!  17-nél nem lehet több hallgató egyszerre a foglalkozásain. És azzal a 17 hallgatóval aztán szárnyra kelt a gyermekpszichológiai, a gyermeknevelés csínja-bínja, de gondot fordított ránk is, Érdekelték a tapasztalataink. Kreatív, magas színvonalú együttlétek voltak. A vizsgák pedig élvezetes párbeszédekké alakultak.


Nők és férfiak

Az Életmű sorozat II. kötete Ranschburg Jenő két tanulmányát tartalmazza. A Nő és a Férfi az ideális nő és az ideális férfi tulajdonságait elemzi és azt, hogy az általánosságban elfogadott tulajdonságoknál velünk született, génjeinkben rögzült különbségről van-e szó, vagy csupán környezetünk törekszik arra, hogy kialakuljanak bennünk a fontosnak tartott férfias és nőies vonások.


A mélységből kiáltok

Életünk során mindannyiunkat érnek stresszhatások, melyek nagymértékben felelősek a depresszió kialakulásáért. Különösen veszélyes időszak ebből a szempontból a serdülőkor, amikor ezek a negatív hatások halmozódhatnak. Ha a fiatal képtelen feldolgozni, kezelni a stresszt, kibontakozik a már jóval súlyosabb és tartósabb tünetekkel járó depresszió, eluralkodik rajta a reménytelenség, a magányosság, az értéktelenség fájó érzése, amely heteken, hónapokon át kísérőjévé válhat mindennapjainak.


A serdülés gyötrelmei

A szülőknek sokszor az az érzésük, hogy kamaszgyerekük nem is az, akinek ők nevelték, nem az, akit eddig megismertek. A kamaszkorba lépve a gyerekek sok változáson mennek keresztül, mind külsejük, mind környezetük átalakul. Testi fejlődésükkel a másik nem és a kortárskapcsolatok válnak a legfontosabbá, mint a szülők és az iskolai teljesítmény háttérbe szorul.


A serdülőkor

A Ranschburg Életmű VI. kötete a Szülők könyve első három fejezetéből, /Gondolattól a megvalósulásig/, a VII. kötet az óvodáskortól az iskolakezdésig írt fejezeteket tartalmazza, a bővített kötetben lévő Borsi Vera illusztrációkkal. 


Vekerdy Tamás

Vekerdi Tamásra először 1975-ben figyeltem föl, amikor kezembe vettem: Vekerdy Tamás: Fiatal szülők könyve c. munkáját. 1 éves szülő voltam, tele pszichológiai és gyógypedagógiai tanulmányokból szerzett ismeretekkel. Vekerdy Tamás könyve volt az azonban, mely gyakorlati tanácsokat adott a fiatal szülőknek. Azóta is megvan, magánrendelésem várójában tartom, néha megnézem, hogy kezükbe veszik-e a pácienseim – annak ellenére, hogy a könyv lapjai kissé megsárgultak. És kezükbe veszik!


Vekerdy Tamás: A szülő kérdez a pszichológus válaszol

Most is csak azt tudom mondani:


Vekerdy Tamás: A szülő kérdez a pszichológus válaszol 2.

„Én azt hiszem, hogy az Igazán jó válaszok - ha vannak Most is csak azt ilyenek - nem a receptek, hanem azok, amelyek tovább kérdeznek, és netalán újabb kérdéseket hívnak elő az olvasóban.


Vekerdy Tamás: A pszichológus újra válaszol

2003 szeptembere és 2005 áprilisa közt jelentek meg ezek a kérdések és válaszok a Nők Lapja A pszichológus válaszol rovatában, most - Szűcs Édua új, a kötet számára készült rajzaival - egybegyűjtve találja itt az olvasó.


Vekerdy Tamás: Választások

Az élet sokszor állít bennünket választás elé: döntenünk kell, milyen ismeretek birtokában választunk iskolát, életpályát, de akár élettársat is. A Szimpozion sorozat új kötete három tudós tanulmányát tartalmazza: Bereczkei Tamás a párválasztásról, Rozsnyai Margit a pályaválasztásról, míg Vekerdy...


Clarissa Pinkola Estes:Farkasokkal futó asszonyok (Édesvíz Kiadó) könyve

Az ajánláshoz motiválónak néhány részletet kiragadtam a könyvből. Olyanokat, melyek nekem nagyon tetszettek. Ha elolvassátok a könyvet, biztos találtok magatok számára nagyon mély, szép mondatokat, fejezeteket. Gyógyítókat, ráébresztőket, andalítókat, simogatókat, megnyugtatókat, vigasztalókat. Kinek mire van szüksége!Ⓒ DR. HÍDVÉGI MÁRTA, 2020

YouTube Facebook