Ki a felelős azért, ha egy 9 éves kisfiú öngyilkos lesz, mert rossz jegyet kapott?

Mit tehet a szülő, a tanár, illetve a környezetében élők, hogy ne fordulhasson elő ilyen tragédia? Egy pszichológust kérdeztünk.

Mint azt korábban megírtuk, öngyilkos lett egy 9 éves kisfiú a magyarlakta kárpátaljai faluban, Nagyberegen. Ernő a környezete szerint az iskola egyik legokosabb diákja volt, kitűnő tanuló.

Azonban a tragédiát megelőzően előbb egyest kapott, majd később órai levelezésen kapta az egyik tanár, aki azt mondta neki, hogy értesíteni fogja erről a szüleit. A gyerek ezután hazament, és megölte magát.

Vajon mi állhat a háttérben, ha valaki ennyire fiatalon önként eldobja magától az életét, ráadásul egy ilyen banális ok miatt? Biztos, hogy a túlzott szülői nyomás és elvárások, vagy ennél sokkal bonyolultabb a helyzet? Dr. Hídvégi Márta pszichológust kérdeztük.

 

Talán felmerülhet a kérdés, fenyegetőzött-e már korábban öngyilkossággal, hiszen ezek a segélykiáltások szinte mindenkinél megjelennek, a környezet mégis nagyon gyakran nem veszi komolyan őket. Gyakran még a szülők sem hiszik el, hogy tényleg képes lenne megtenni a gyerekük. Pedig nagyon fontos lenne odafigyelni arra, milyen ingerek érik őt a környezetében, amitől annyira elkeseredik, hogy egyáltalán felmerül benne a gondolat.

 

Dr. Hídvégi Márta úgy véli, a legfontosabb azt megnézni, milyen az adott gyerek alaptermészete. Mennyire szorongó alkat, volt-e része korábban iskolai zaklatásban, illetve kapott-e büntetést, ha rossz jegyet vitt haza – és ha igen, mennyire súlyosat.

 

Közel sem biztos, hogy feltétlenül az utóbbiban kell keresni az okokat. Mint mondja, az ő páciensei között

 

nem egy olyan gyerek van, akinek a szülei folyamatosan hangsúlyozzák: egyáltalán nem fontos, milyen jegyeket kap, csak az a lényeg, hogy érezze jól magát az iskolában. Azonban sok diák ennek ellenére maximalista, és komoly kudarcként éli meg, ha nem tud megfelelni a saját szigorú elvárásainak.

 

Hosszabb távon súlyos következményekkel járhat az is, ha valaki az osztályban magasan kiemelkedik a többiek közül. Ilyenkor könnyen előfordulhat, hogy a többiek kinézik maguk közül és örülnek neki, amikor végre ő is kap egy rossz jegyet, ezt pedig bántó módon adják a tudtára. Ha ezek a zaklatások rendszeressé válnak, annak komoly önbizalomromboló hatása lehet.

 

Azt sem lehet kizárni, hogy volt egy másik jó tanuló az osztályban, akivel az adott gyerek versenyzett, és az alulmaradást élte meg különösen tragikusan. A lényeg: nagyon nehéz egyértelműen megállapítani, hogy egy konkrét esetben a szülő, a tanár, vagy a többi diák a hibás, amiért ilyen szörnyűség történik.

 

Nem lehet kerek perec kijelenteni, hogy ''bezzeg ha a tanár nem lett volna ennyire szigorú...'', vagy ''ha a szülők nem vártak volna el ennyit'', elkerülhető lett volna, ami történt

– véli a szakember. Szerinte ez nem így megy, jóval több fokozata van: nagyon sok körülmény együttállása vezethet oda, hogy egy gyerek ennyire elkeseredjen. A lelki alkat az elsődleges – ha ezt nem veszi észre se a tanár, se a szülő, se bárki más a környezetben, az idő múlásával csak egyre tovább súlyosbodhat a helyzet.

 

Ha te is úgy érzed, segítségre lenne szükséged, tárcsázd a krízishelyzetben lévők részére rendszeresített, ingyenesen hívható 116-123-as telefonszámot, akár mobiltelefonról is!

 

Megjelent: szeretlekmagyarorszag.hu

 

 


Ⓒ DR. HÍDVÉGI MÁRTA, 2020

YouTube Facebook
Szoftverfejlesztés, webfejlesztés