Tükröm, tükröm, mondd meg rögtön

Tükröm, tükröm, mondd meg rögtön

Gyakran kérdezik a szülők,
hogy milyen játékokat vegyenek,
mivel fejlesszék kisgyermeküket.

A TÜKÖR BIZTOS SIKER! A baba számára az első kedvenc figyelemfelhívó kép az emberi arc. Ha tükörben látja magát, akkor kezdetben a tükör mögé nyúl, mert azt hiszi, ott egy másik gyerek van. (A majmok következetesen másik majomtársnak tartják tükörképüket). De a gyerek sok-sok próbálkozás után rájön, hogy amikor megfogja a saját fülét (vagy ha kinyújtja a nyelvét), közben pedig érzi is ezt a mozdulatát, akkor azt látja, hogy a tükörkép is hasonló mozdulatot tesz, az is ugyanazt a mimikai mozdulatot végzi. Fantasztikus nagy élmény a szülők számára, amikor látják boldogan sikongató, tapsoló kisgyermeküket a tükör előtt. Mögé kuporodnak, ők is fintorognak: mimikai játékok kezdődnek. Pozitív érzelmek szabadulnak fel ilyenkor a szülő-gyerek kapcsolatban. Kb. 9 hónapos korában tudatosul a kisfiúban, kislányban, hogy ő van a tükörben. Ha mellette mögötte szülő ül, akkor hol ránéz élőben, hol a tükörben látja kettejüket, hármójukat.

Képzeljék el, milyen jó érzés lehet neki, hogy saját magával együtt látja az anyukáját, apukáját! Ilyen egymásmellettiséget csak a tükörben tud tapasztalni (vizuálisan).

Éntudata, énképe gyorsabban fejlődik, ha gyakran játszhat tükörrel: benne a maga tükörképével. Azt szoktam tanácsolni, hogy már 2 hónapos kortól érdemes műanyag tükröcskét mutatni a babának. Amikor pedig mászni kezd, hasal a földön, akkor érdemes a szemmagasságában (a szekrényfalon vagy egyszerűen a falon) elhelyezni egy kellőképpen nagyméretű tükröt - biztonságos rögzítéssel, biztonságos anyagból. A már járni tudó gyereknek is fontos, hogy naponta többször nézegethesse magát. Saját mozdulatainak, mimikájának a látványa lenyűgözi!

HADD "MAJOMKODJON", ILLEGJEN-BILLEGJEN! SAJÁT MAGÁVAL ISMERKEDIK!

Ki a legszebb messze földön?

Biztos, hogy az ön gyermeke, amikor ragyogó arccal a tükörből az anyjára, apjára mosolyog!

Aki még nem próbálta, próbálja ki!


Ⓒ DR. HÍDVÉGI MÁRTA, 2020

YouTube Facebook