A képi megjelenítés: a rajz, családrajz szerepe a kliens megismerésében

A képi megjelenítés: a rajz, családrajz szerepe a kliens megismerésében

Gyermekeknél sokszor alkalmazok rajzvizsgálatot. Családrajzot készíttetek. A szülők nagy kíváncsisággal szeretnék tudni, hogy mi mit jelent a rajzokon. Ezt elég nehéz megmagyarázni anélkül, hogy a szülők ne értelmeznék egy kicsit másként a mondandómat, esetleg ne értelmeznék félre.

A családrajzból megtudható, hogy a gyermek milyen érzelmekkel él a családban, ki a domináns személy, a testvérekhez való viszonyról is kapunk jelzéseket. A kisgyermek aktuális érzelmei, rejtett kötődései, vágyai is kifejeződnek a rajzban.

A rajzokat lépésről-lépésre lehet elemezni. Megfigyeljük a vizsgált személy viselkedését rajzolás közben.

A rajztesztek pszichoterápiás felhasználása mélylélektani képzettség nélkül nem lehetséges. Az elkészített rajz a pszichoterápiás kapcsolat esetében a terápiás kommunikáció része. A beteg azon kívül, hogy kifejezi magát, üzen is vele a terapeutának (Vass, 2006).

A pszichiátria egyik legizgalmasabb része a képi kifejezés és a lelki betegségek közötti kapcsolat. Egy magyar tudós, Hárdi István pszichiáter-pszichológus dinamikus rajzvizsgálat címmel teljesen új megközelítésű módszert dolgozott ki a területen.

"Dinamikus, mert egy betegtől különböző állapotában több rajzot is kértem és rajzfolyamatokat klinikai folyamatokkal vetettem egybe. A gyógyuló betegek gazdagabban, részletdúsabban rajzolnak, derűsebb emberarcokat készítenek. Később állatokat is rajzoltattam, amelyek ugyanazokat a változásokat és szinteket mutatták, mint az emberrajzok." (Hárdi)

Nem lehet a rajzból első ránézésre megállapítani, hogy beteg vagy egészséges egyén alkotta. Mindenképpen egybe kell vetni élettörténetével vagy kórtörténetével. Az állatrajzoknál a társadalomba beilleszkedni képes ember - legtöbbször - saját konvencióit veti papírra, például kutyát, lovat, macskát. Ezek közül is azt, ami szívének a legkedvesebb, például a saját kutyáját.

A gyermeknél a rajzolás kommunikációs forma. Érzelmeit, vágyait, szorongásait, örömeit így tudja könnyebben kifejezni. Amelyik gyerek szeret rajzolni, hagyjuk kibontakozni, adjunk lehetőséget a minél többfajta technika, szín alkalmazására, dicsérjük, mutassuk meg a rajzait ismerősöknek, rokonoknak! A gyermekkel együtt gyűjtsük a rajzait, néha vegyük elő, beszélgessünk vele a régi rajzokról! Élményeket, érzelmeket mozgatunk meg benne, a kapcsolatunk intimebbé, érzelemdúsabbá válik, sok szép élményt, gondolatot fog gyermekünk nekünk közvetíteni. Mi is gazdagodunk érzelmileg. Elmélyül a szülő-gyerek kapcsolat.

Hogyan szerettessem meg a rajzolást kisgyermekemmel, aki egyáltalán nem szeret rajzolni?
Erre a kérdésre a következő alkalommal kapnak választ a kedves érdeklődők.


Ⓒ DR. HÍDVÉGI MÁRTA, 2020

YouTube Facebook