A helyes konfliktuskezelés házaspárok, kollégák között, szülő-gyerek kapcsolatban

 

 

Az ember vitahelyzetben sokszor azt akarja, hogy megértsék az igazát.

De ezzel a konfliktusban részt vevő másik ember is így van. Ő is a saját véleményét, fájdalmát, problémáját akarja kifejezni, és arra vágyik, hogy megértsük őt.

 

A gond azonban az, hogy ilyenkor nagyon nehéz megértenünk egymást.

 

Mert a konfliktushelyzetben gondolkodás nélkül reagálunk a másik emberre.

Általában ösztönösen védekezünk vagy visszavágunk az elhangzottak alapján.

 

És ez okozza az igazi konfliktust! Ezért nem oldható meg! A felfokozott indulatok miatt!

 

Ha megértőek szeretnénk lenni, akkor ahelyett, hogy mondanánk a magunkét, először engedjük a partnerünknek részletesen végig mondani, hogy mit és hogyan gondol! Miért?

 

Amikor valaki elmondhatja a véleményét, a fájdalmát vagy a problémáját, azonnal enyhül benne a feszültség, a negatív érzései eltűnnek. Megértő, aktív figyelemmel ki lehet mozdulni a merev álláspontoból, később a partner is képes meghallgatni az Ön véleményét.

 

Az aktív- értő figyelem szabályai: Teremtsen olyan helyzetet, ahol egymással szemben állnak, ülnek, metakommunikációjával bátorítsa a partnert, éreztesse vele, hogy rá figyel. (Jó szemkontaktus) Ne vágjon közbe, ne cáfoljon, ne védekezzen, ne kritizáljon! Akkor se szólaljon meg, ha úgy érzi, hogy azonnal vissza kell vágnia, mert bántónak, tévesnek, igazságtalannak érezte a társa mondatait! Ha kell, szorítsa össze a fogait, gondoljon arra, hogy ha befejezte a partner a gondolatait, akkor Önt is ugyanilyen higgadtan végig tudja ő hallgatni. Az első lépés az, hogy ellenőrzése alatt tudja tartani a saját magatartását. hallgassa végig a párját, és "fogja be a saját száját". Sőt, úgynevezett kapunyitogató kifejezésekkel bártorítsa, hogy mindent mondjon ki (pl.: „ez érdekes; mondd tovább; figyellek; várom a további érveidet;” Vagy ilyen egyszerű bátorító rövid indulatszavakat mondjon: „aha; ühüm; majd később egyszerű egyszavas biztatást: „értelek; figyelek;”)

 

A konfliktus megoldásának e fajta gyakorlásához segítséget tudok nyújtani egyéni tanácsadás vagy csoportos tréning formájában is.

 

Dr. Hídvégi Márta pszichológus, címzetes főiskolai docens

 

 


Ⓒ DR. HÍDVÉGI MÁRTA, 2020

YouTube Facebook