Vekerdy Tamás

Vekerdy Tamás

Vekerdy Tamás

 

 

Nem véletlenül írtam le háromszor a nevét!

 

Vekerdi Tamásra először 1975-ben figyeltem föl, amikor kezembe vettem: Vekerdy Tamás: Fiatal szülők könyve c. munkáját. 1 éves szülő voltam, tele pszichológiai és gyógypedagógiai tanulmányokból szerzett ismeretekkel. Vekerdy Tamás könyve volt az azonban, mely gyakorlati tanácsokat adott a fiatal szülőknek. Azóta is megvan, magánrendelésem várójában tartom, néha megnézem, hogy kezükbe veszik-e a pácienseim – annak ellenére, hogy a könyv lapjai kissé megsárgultak. És kezükbe veszik!

 

Ma is népszerű pszichológus Vekerdy Tamás!

 

Pszichológiai véleményét, pszichológiai tanácsait hétről hétre olvashatjuk a Nők Lapja magazin hasábjain. Tehát emiatt írtam le másodszor is a nevét! Mert Vekerdy Tamás  mindég „fején találja a szöget”!

 

Harmadik ok, amiért egymás alá leírtam Vekerdy Tamás pszichológus nevét az egy személyes élményem. Egerben szeptembertől Waldorf iskola nyílik. Vekerdy Tamás pszichológus a hazai Waldorf iskolák megalapítója, propagálója és mai napig szellemi atyjaként vigyázó óvó tekintetét rajta tartja az újonnan induló Waldorf iskoláknak. Az egri iskolaalapítás apropóján látogatott el Egerbe idén májusban.

 

A wikipédiáról ide másolom a fontos tudnivalókat Vekerdy Tamásról:

 

„1958-tól 1960-ig házitanító volt, illetve a Nemzeti Színház statisztája. 1959–1969 között a Család és Iskola külső, majd belső munkatársa volt. 1969–1972 között a Színház- és Filmművészeti Főiskola óraadó pszichológia tanára volt. 1972–1983 között a IX. és a III. kerület Nevelési Tanácsadó pszichológusa volt. 1983–tól az Országos Pedagógiai Intézet főmunkatársa, 1990–től tudományos tanácsadója, 1995-től 1998-ig szeniora volt. 1992–1998 között a Miskolci Egyetem neveléstudományi tanszékén docens. 1998–tól a Pedagógus-továbbképzési Módszertani és Információs Központ alternatív továbbképzési igazgatója. 1987–1991 között Solymáron a magyarországi Waldorf-óvoda és -iskola megszervezésében vett részt. 1991 óta a nappali Waldorf-tanárképzés szervezője és vezetője. 1990–től az iskolázás szabadsága Európai Fórumának közép-európai szóvivője, 1993–1997 között alelnöke volt. 1998–tól az Eötvös József Szabadelvű Pedagógiai Társaság elnöke. 1998–tól a Magyar Művelődési Társaság elnökségi tagja. 1991–től a budapesti magisztrátus tagja. 2019-ben halt meg.”

 

 Beszélgetni és hiteles emberek gondolatait hallgatni, velük együtt gondolkodni, kérdezni tőlük, egymástól tanulni és együtt fejlődni. 

 

Talán éppen ez a legnagyobb erénye egy-egy Vekerdy Tamás pszichológus- íróval való találkozásnak!

 

Szemezgessenek, válogassanak a könyveiből! Nem csak pszichológiai műveit ajánlom kedves olvasóimnak, hanem szépirodalmi műveit is..

 

 


Ⓒ DR. HÍDVÉGI MÁRTA, 2020

YouTube Facebook