Dr. Hídvégi Márta, pszichológus

Külföldön élő magyar fiatalok lelki problémáik megbeszélésére szakemberhez fordulhatnak. Olyan magyarországi érdeklődők jelentkezését is várom, akik egyelőre nem kívánják a személyes találkozást, viszont lelki támogatásra, segítségre van szükségük.

Foto

"És hallgatunk, de csöndjeink nem érnek össze végül, Mivel én magyarul hallgatok, s ők svédül"

Karinthy Frigyes

Anyanyelvén könnyebben tud gondjairól, életnehézségeiről szakemberrel beszélgetni. Lányom 10 éve külföldön él. Külföldön élő magyar baráti körének problémáit, gondjait megismerve alakítottam ki a modern technika segítségével ezt a pszichológiai tanácsadási lehetőséget. Kihasználva az Internet adta lehetőségeket és kényelmet kapcsolati problémáiban, beilleszkedési nehézségeiben, döntési szituációiban szakember segítségével, pszichológiai módszertani vezetéssel saját maga fogalmazhatja meg gondjait, majd kaphat segítséget. Próbálja ki! Első beszélgetés (20 perces) ingyenes. Minden további beszélgetés 50 perces, és 40 euróba vagy 12.000 forintba kerül. Az első beszélgetéskor adom meg számlaszámomat, amelyre utalható az összeg.

A hol az otthon? kérdésre a pontos válasz:

"Valami belső hely, amely inkább időben, mint térben található meg, ahol az ember egységes egésznek érzi magát. Otthonunk az a hely, ahol a gondolat és az érzés megőrződik, nem szakítja meg, nem tépi el tőlünk semmi olyan, ami időnként a figyelmünket követelné. Az otthon olyan hosszan tartó hangulat vagy érzet, amelynek révén a mindennapi világból talán hiányzó érzéseket élhetünk meg: a csodálkozást, a látást, a békét, az aggodalomtól és a kötelezettségektől, az állandó vereségektől való megszabadulást. A fizikai hely maga nem az otthon, csupán olyan eszköz, amely álomba ringatja az egót, miközben a hátralévő utat már magunkban tesszük meg. Sokféle ilyen eszköz létezik: a zene, a művészet, az erdő, a napkelte, a magány. Ezek visznek bennünket haza abba a tápláló belső világba, ahol gondolatok, rend és a legszükségesebb dolgok találhatók. Az otthon az ősi ösztönös élet. Az az otthon, ahol a belső nyugalom, egyensúly megtalálható."

Clarissa Pinkola Estés

Azoknak, akik utaznak, úton vannak, netán félúton, érdemes az utazással kapcsolatos pszichológiai, lelki gondolatokban elmerülniük. Ajánlom Márai Sándor Füveskönyvét! Ízelítőül egy gondolat kibontása az ő szép stílusában:

"Nem szabad egyedül utazni. A magányos utazó kényszermunkát végez. Csak bizalmas és tapintatos társaságban szabad utazni. Egy érzékeny és fogékony lelkű nő, egy figyelmes és türelmes barát társasága megsokszorozza az utazás élményeit, fokozza a látnivalók színességét, segít megérteni mindazt, amit az út és a világ mutat. Egyedül utazni kínos, feszengő érzés. Mintha kiszolgáltatnák az embert egy különös börtönnek, mely nagy, mint a világ. Az ember csak társaságban tudja látni, érzékelni a világot. A társaság ad az út komor varázslatának, a változásnak, emberi értelmet. A vándorévek idejében sokat utaztam egyedül, kevés poggyásszal, mindig lázasan, nyugtalanul, hajszolva valamit. Hiányzott egy okos társ, aki a világ veszélyes és nyugtalanító élményében mellettem áll, akit figyelmeztetek, s aki figyelmeztet, aki megosztja a fogadók zord magányát, a vasutak gonosz idegbaját. Megfelelő ember társaságában a Földet is körülutazhatod, s úgy tűnik majd, pillanat volt az egész. Egyedül csak vánszorogsz a világon át, expresszvonaton és repülőgépen is."

Márai Sándor: Füves könyv

6574554311 E37b30bbab ZFotó: Peter Sieling / Flickr / CC

Pszichológiai rendelés skype-on

Pszichológiai kezeléseim, pszichológiai tanácsadásaim, lelki segítségnyújtásom skype-on több éve tart. Meghirdettem a honlapomon, újságokban, baráti körömben terjesztettem a hírt. Eddig sok-sok alkalommal fordultak hozzám pszichológiai tanácsért skype-on. Mivel az első 20 perces beszélgetés ingyenes, ismerkedés a pszichológussal, a helyzettel - 3 próbálkozó nem vette igénybe a későbbiekben a pszichológus tanácsadást. Ez nem baj, nem érzek csalódottságot vagy elégedetlenséget. A legtöbb páciensnél 3-5 alkalmas pszichológiai - lelki tanácsadás történt. Egy-egy pszichológiai konzultáció 50 percet tartott, heti egy alkalommal. A két pszichológiai beszélgetés között e-mail-es levélváltások is történtek, és ekkor egy-egy pszichológiai kérdőív kitöltését javasoltam, vagy egy pszichológiai témájú cikket, könyvet ajánlottam figyelmükbe. Legtöbben elégedettek voltak, kimozdultak a "holtpontról", éreztem a sikert, éreztem, hogy hasznos voltam. Saját élményeiket kifejezték az utolsó beszélgetés alatt. Közülük négyen írásban is beszámoltak a pszichológiai beszélgetések hatásáról. Ezekből a levelekből idézek:

"Kedves Márta! Úgy érzem, képes vagyok már úrrá lenni a félelmeimen, jól gazdálkodom az időmmel, sok hasznos dolgot tudok csinálni, a kedvem is jó lett. Egyedül, magamtól nem jutottam volna el eddig. Köszönöm!"

"Kedves Doktornő! Én mindenkivel annyira félénk vagyok. Nem gondoltam volna, hogy skype-on könnyebb elmondani a rejtett gondolataimat. Megkönnyebbültem. Megengedi, hogy a későbbiekben röviden e-mail-ben beszámoljak a történetekről?"

"Szép jó estét! Ne haragudjon kedves Márta, hogy levelemmel zavarom, de be kell számolnom arról, hogy sikerült megoldanunk a párommal a kapcsolatunkat. Ehhez nagy segítséget nyújtott a kommunikációs módszerekkel kapcsolatos javaslata és a Ranschburg könyv, amit ajánlott. Köszönet!"

"Kedves Márta! Remélem, nem vesz rossz néven, hogy a megbeszélt időponton kívül is megkeresem. De olyan jó élmény volt innen a messzi távolból a sok angol nyelvű baráti beszélgetésekből kiszakadnom, nagyon jól beszélem a nyelvet, de azokat a lelki bánatokat, rossz közérzeteket jobb volt magyarul elmondani, könnyebb volt minden. A párommal is az volt a bajunk, hogy nem közös a gyökerünk, más kultúrában nőttünk fel, és én nem az anyanyelvemen mást is értettem, mint amit ő kifejezni akart. Ebből adódott a legtöbb veszekedésünk is. Most, hogy erre a maga segítségével rájöttem, sokkal jobban érzem magam. Megengedi, hogy 1-2 hónapon belül újból jelentkezzem? Biztos jót tesz nekem ez a kezelés. Úgy érzem, hogy kell egy kapaszkodó, és jó, ha tudom, hogy magára számíthatok!"

Mikor érdemes skype-os pszichológiai segítséget kérni? 

- amikor nincs a közelben elérhető pszichológus, és nagy szüksége volna egy lelki probléma azonnali megbeszélésére

-amikor nem mer, nem akar még pszichológushoz fordulni, mert bizonytalan abban, hogy súlyos-e a pszichológiai probléma

-amikor magányos, lelki támaszra van szüksége

-amikor a környezetében sokszor kért segítséget, tanácsot, de nem elégítette ki Önt

-életvezetési tanácsok, párkapcsolati krízisek, gyermeknevelési problémák megbeszélésére kiválóan alkalmas a skype-on történő pszichológiai beszélgetés, tanácsadás

„Oly távol, messze van hazám!”

Pszichológiai segítségre lenne szüksége? Külföldön él? Ott dolgozik? Anyanyelvén jobban ki tudná fejezni magát? Pszichológiai tanácsadás, lelki segítségnyújtás skype-on is hatékony! Próbálja ki! Keressen a pszichologus-dr-egeszseg.com elérhetőség aloldalán!

Online pszichológus, net-pszichológus, pszichológus skype-on?
Új módszer? Új szolgáltatás?


Az internet világában a pszichológiai segítség formái is változnak. A skype-os tanácsadás, kapcsolat pszichológus és kliens között akkor jöhet létre, ha:

Külföldön él valaki, és magyarul biztonságosabbnak, árnyaltabbnak érzi a kommunikációs lehetőséget. Az azonos kulturális gyökerek, a nyelvi asszociációk azonnal élnek, érthetőek. Aki érti azt, hogy „didergő földi testben kuporgó égi lélek”, az két magyar ember.

Vannak, akik lelki állapotuk miatt, vagy elfoglaltságuk miatt nem szeretnének, nem tudnak otthonról kimozdulni, esetleg csak esténként érnek rá, nyugodtan választhatják ezt a formát.

Sajnos előfordulhat, hogy nincs a lakóhelyükön vagy lakóhelyéhez közel pszichológus, akkor a ”net-szakember” abban is segíteni tud, hogy a probléma feltárása után megkeresi a kliensének elérhető szakembert, szakrendelést.

Személy szerint én mit ígérhetek?

20 perces ingyenes ismerkedést, ahol eldöntheti a jelentkező, hogy szimpatikus-e neki a helyzet.

Minden következő alkalom 50 perces beszélgetés egyeztetett időpontban 12.000 forintért vagy 40 euróért alkalmanként.

Két beszélgetés között 1-1 e-mail levélváltás, ahol kérdőívkitöltésre kerülhet sor, ahol ajánlok 1-1 szakcikket, 1-1 szakkönyvet, ahol rövid kérdéseket feltehet a kedves paciens.

Várom az érdeklődőket!

Dr. Hídvégi Márta

pszichológus,

gyógypedagógus,

online pszichológus

Oklevl1

Oklevl2

Joomla templates by a4joomla