Dr. Hídvégi Márta, pszichológus

Online Pszichologus  Skype Pszichologus  01

 

Online-pszichológus? 

Pszichológus online rendelése? 

Skype-os pszichológiai rendelés, skype-os pszichológiai tanácsadás? 

Mit tud a pszichológus az online-on?

Milyen terápiát képes végezni a pszichológus online-on?

Tanácsadás folyik-e a pszichológiai online rendelésen?

Az online pszichológiai rendelés helyettesítheti-e a személyes pszichológus-páciens kapcsolatot?

Skype-os pszichológiai beszélgetés nevezhető-e pszichoterpiának?

A pszichológus miben változtat kommunikációján,  gesztusrendszerén, amikor skype-os „rendelést” végez?

Amikor az online pszichológiai rendelés befejeződik, más módon segíti-e a személyesen nem elérhető páciensét a pszichológus?

Ilyen és még számos kérdés merül fel a pszichológusokban és a páciensekben is, amikor az online pszichológiai megsegítésről hallanak, olvasnak, esetleg rákeresnek az interneten az online pszichológus kifejezésre.

A Google számos online pszichológiai rendelést, skype-os pszichológiai megsegítést dob ki, amikor ezeket a kifejezéseket beírjuk.

 

Online Pszichologus  Skype Pszichologus  02

 

Meg tudom-e röviden fogalmazni, mit is jelent az online pszichológus, az online pszichológiai rendelés, a pszichológus skype-on, vagy skype-os pszichológiai tanácsadás?

1985-ben a doktori diplomám megszerzésekor az online pszichológus, skype-os pszichológiai rendelés, kifejezésekkel nem találkozhattam. Nem volt még számítógép, internet, skype. A pszichológiai etikai kódexünkben sincs benne ezzel kapcsolatos eligazítás, segítség.

Az élet hozta magával az online pszichológus, online pszichológiai rendelés igényét. Mondhatnám, hogy a piaci igényeket elégítjük ki mi, online pszichológusok.

 

Online Pszichologus  Skype Pszichologus  03

 

Több mint két éve kezdtem el az online pszichológiai rendelésemet. Honlapomon és a facebookon hirdettem meg. Skype-os pszichológiai tanácsadásomra a két év alatt többen jelentkeztek. Főleg külföldön élő fiatalok, középkorúak. Az idén viszont kis városokban, falvakban, Erdélyben élő lelki gondokkal küzdő emberek is megkerestek. Elmondták, hogy lakókörnyezetükben nehéz elérni pszichológiai rendelést, kisvárosban még mindég szégyellik, ha kiderül a pszichológushoz járás.

Az online pszichológus nekik kényelmes, megnyugtató. Meg tud egyezni a páciens az online pszichológussal, hogy a skype-os pszichológiai tanácsadását akár esti órákban is igénybe vegye. Néhány páciensem megkérdezte skype-on, hogy szabad-e neki este fürdőköpenyben a gép elé ülni, és úgy beszélgetni, skype-os pszichológiai tanácsadást igénybe venni.

Az internet használata természetes, a mindennapi életben a társkereséstől a baráti beszélgetéseken át számos módon megosztjuk gondolatainkat, eseményeinket. Miért maradna ki ebből a körből az online pszichológiai segítségkérés? A skype-on történő kapcsolatfelvétel a pszichológussal?

 

Online Pszichologus  Skype Pszichologus  04

 

Milyen előnyeit látom az online pszichológusi gyakorlatomnak?

 

- Akik külföldön élnek, bármennyire jól beszélik az adott ország nyelvét, intim, érzelmeket, asszociációkat igénylő helyzetekben anyanyelvükön tudnak pszichológushoz, online pszichológushoz fordulni,

 

- túl elfoglalt emberek megtakarítják az utazási időt, egyeztethetik az időpontok kora reggelre vagy késő estére is az online pszichológussal,

 

- a család, az ismerősök előtt megtarthatják inkognitójukat,

 

- kisgyerekes szülők lefektetik a gyermeküket, és otthonról nyugodtan beszélgethetnek az online pszichológussal skype-os pszichológiai tanácsadás keretében,

 

- a szemérmesebb, gátlásosabb emberek könnyebben tudnak kapcsolatot kezdeményezni az online pszichológussal, nehezebb nekik személyesen egy rendelőbe elmenniük, az idegen helyzetektől tartanak, itt a skype-os pszichológiai rendelésen az online pszichológus feloldja ezt a feszültséget. 

 

Online Pszichologus  Skype Pszichologus  05

 

Mikor nem vállalhatom az online pszichológiai tanácsadást, kezelést?

Krízishelyzetekben online pszichológusként nem tudok konkrét intézkedéseket végezni. Átmeneti megoldás, hogy megnyugtatom a pácienst  pszichológiai kommunikációmmal, nyugodt érveimmel, javasolhatok neki konkrét kezelési helyeket, telefonszámokat, segélyvonalakat.

Súlyos pszichés tünetek esetén az online pszichológiai kezelést nem vállalom, azonnal megmondom a jelentkezőnek, hogy neki fontos, helyenként életbevágóan fontos, hogy személyesen keressen fel szakembert. Esetenként adok nekik elérhetőségeket.

Az online pszichológiai rendelésemen, a skype-os pszichológiai tanácsadásomon az első bejelentkezés 20 perces ingyenes ismerkedés. Ez arra szolgál, hogy az online pszichológiai helyzetben meg tudjam ítélni, valóban vállalható-e a skype-os pszichológiai kezelés. Másrészt arról is szól, hogy a páciensnek szimpatikus vagyok-e, a felvázolt online pszichológiai kezelést el tudja-e fogadni, a feltételekkel egyetért-e. Jól tudja-e használni a skype-ot az online pszichológussal való kommunikációban.(Fontos, hogy a skype-os pszichológiai kezelés alatt a páciens egyedül tartózkodjon a szobában, ne zavarja meg őt se telefon, se benyitó másik ember, jól működő, zavartalan skype-vonala legyen.)

Aki azért olvasta el az írásomat, mert kíváncsi az online pszichológus tevékenységére, az online pszichológiai kezelésre, a skype-os pszichológiai helyzetre, úgy érzi, hogy neki szüksége van egy ilyen fajta pszichológiai megsegítésre, nyugodtan jelentkezzen nálam!

VÁROM!

 

Online Pszichologus  Skype Pszichologus  06

Dr. Hídvégi Márta pszichológus, online pszichológus, skype-os pszichológiai kezelést vállaló pszichológus

 

 

Joomla templates by a4joomla