Dr. Hídvégi Márta, pszichológus

Egy pszichológus saját élményei a párizsi egészségügy helyzetéről

 

Szép napsütéses téli vasárnap Párizsban. Mégis irány az orvos, fejfájás, homályos látás, vérnyomás emelkedés. Beutalás. Sürgősségi ellátás, kórház. (Pitié Salpetriere Hospital - kereshető a Google-on!) Európa legnagyobb kórháza. Belső területén busz közlekedik. Saját alkalmazottai számára bölcsőde, óvoda, iskola, kávézó, étterem. Egyetemi képzőhely is. 1544 óta, két évszázadon át volt feladata a szegények számára szállás biztosítása, gondozásuk, élelemmel ellátásuk.

 

Krhz

 

Anyósát a veje kíséri, mert ő jobban tud franciául, és ő lesz a támasz, a tolmács.

Recepció, nem kérnek taj-számot, nem kérdezik, hogy van-e pénzünk, csak elkezdik az ellátást. Váróterem. a WC használhatatlanul koszos. Recepcióstól kérésre van lehetőség a tiszta WC kulcsához. Fél órán belül egy kis vizsgáló. Az ápolónő néven szólít, kijön a betegért a váróba, bemutatkozik, kezet fog.

Előszűrés: vérnyomásmérés, szemfenék-vizsgálat vércukorszint, rövid anamnézis felvétel. Türelmesen elmagyarázza a beavatkozásokat. Bátorságot kíván a további várakozáshoz. Hát...kell is hozzá. A sürgősségi részlegben 9 orvos 9 kis szobában vizsgál. Az egyik szobában nagyon részletes anamnézis. Az orvos kimegy az ápolónőért, aki behozza az összes vizsgáló eszközt, a betegnek nem kell egy lépést sem tennie; EKG, vérvétel, vérnyomás-mérés, vércukormérés, szemfenék-vizsgálat, lázmérés - 10 perc alatt! A vizsgálatok kezdetén kezet fog, bemutatkozik, elmondja, hogy ő egy ápolónő, ismerteti a várható vizsgálatokat. Kedves, figyelmes, megértő, megnyugtató. Az orvos ekkor jön vissza. Bekopog a saját vizsgáló szobájába, mert tiszteletben tartja a beteget.

Néhány nagy műszert természetesen nem lehet behozni ide, ezért a CT-re várakozni kell.

A várakozás kellemetlen órái a sokfelé beteg (utcáról bejött, alkoholista, véresre összevert, különböző nyelveken beszélő, elárvult öreg stb.) és a betegellátás szociológiai tanulmányozásával tölthetők. Vicces, megdöbbentő, olykor elszomorító élmények.

Aztán 3 középiskolás lány, feladatuk, hogy a türelmesen vagy türelmetlenül várakozókkal elbeszélgessenek. Magyarok? Hol van Magyarország? "Hát jobbra" - válaszolja a legtájékozottabb.

Szűrt vizet lehet inni - bárkinek bármennyit. 

CT: eredmény negatív, de a biztonság kedvéért másnapra kiírnak még vizsgálatokat. 

Kórházi éjszaka. 23 órakor kétágyas, fürdőszobás szoba. Állítható ágy, állítható fényerejű lámpák. Éhségcsillapítás. Kérésre készségesen hoznak meleg vacsorát. Leves, párolt zöldség marhahús, joghurt, narancs, zsemle.

Éjjeli nyugalom. Délig nem történik különösebb, néhányszor megmérik a vérnyomást, vércukorszintet, fülben a lázat, minden műszert az ágyhoz hoznak, kedvesek, kopognak mielőtt bejönnek a szobába, szóval minden civilizált.

Ebéd: meleg, fogyasztható. Báránysült, tészta, kiwi, sajt.

Irány a CT, MRI, Doppler. További ismerkedés a kórházzal, régi és új szép épületek, kis terecskék. Mindez egy minibuszból, a kedvesen csevegő betegszállítók társaságában.

Várakozások mindenhol. Kibírható, mert mindig megmondják, hogy mi következik.

Minden lelet negatív!

 

2015. január 11-12.

 

 

 

Joomla templates by a4joomla