Dr. Hídvégi Márta, pszichológus

pszichológus

Többen megfogalmazták félelmeiket, gondolataikat, problémáikat a pszichológiai rendelés alkalmával, vagy a terápia végén . Íme néhány példa:

 

 


Pszichológust kéne felkeresnem! De úgy szégyellem, mit szólna a környezetem? 

001

A régi, ráérős naplóírás helyett e-mailen írhat pszichológusának!
Online pszichológiai tanácsadás, lelki segítségnyújtás, skype-os kapcsolat! Keressen a pszichologus-dr-egeszseg.com honlapomon!
Dr. Hídvégi Márta pszichológus, gyógypedagógus, online pszichológus


 

Nincs elég önbizalmam, bizonytalan vagyok mindenben.

(Egy férfi panasza) Illusztrációk:
Jean-Jacques Sempé

5

Válasz Ha megkérnek bárkit, hogy gyorsan mondjon egy színt, az esetek 99 százalékában a pirosat válaszolja.

6

Sok mindent szimbolizál ez a szín. Ha hiszik, ha nem, a piros szín a férfiakon vonzerőt jelent a nők számára! A férfiak pirosban dominánsabbnak érzik magukat, ez átsugárzik a viselkedésükön, ezt észreveszik és értékelik a nők! Tudom, hogy ez komolytalan válasznak tűnhet, mert az önbizalomhiány sokkal összetettebb pszichológiai, lelki probléma. Nehéz, de nem reménytelen megváltozni! Önismereti tréning, önbizalom-erősítő csoportterápia is szóba jöhet. Bővebb pszichológiai információért forduljon hozzám bizalommal!

Dr. Hídvégi Márta pszichológus, gyógypedagógus, online pszichológus, (pszichológiai tanácsadás, válási krízisek kezelése, fejlődési, tanulási zavarok diagnosztikája és fejlesztési tanácsadás) Keressen, kérdezzen!


  

Mikor kell, lehet, szabad, tanácsos, fontos pszichológushoz fordulni?

El kell végre engednünk azt a szívósan fennálló előítéletet tartalmazó gondolatot, miszerint:"nem vagyok én bolond, elmebeteg, hülye, stb., hogy pszichológushoz menjek!" Vagy a rosszabb változat: a paciens tudja, hogy jó neki a pszichológushoz járnia, neki szüksége van rá, de róla mondják ilyenkor: "bolond, elmebeteg, hisztis, stb., mert csak az ilyenek járnak pszichológushoz."

Ne hagyjuk, hogy a problémák közénk és a jó lelki állapotunk közé álljanak! A lelki egészségért dolgozni kell! Ha nem megy egyedül, vagy önkéntes segítőkkel, érdemes felkeresni a pszichológust!

Tehát akkor kell pszichológushoz fordulni például, ha a honlapomon megnézett szolgáltatásaim címszavai közül a problémák egyike olyan méreteket ölt, hogy egyedül nem tudja megoldani, a segítő családtagok, barátok, rokonok, internetes portálok nem adnak megfelelő választ. Ilyenkor szakemberre kell bíznunk magunkat, gyermekünket.

Dr. Hídvégi Márta pszichológus, gyógypedagógus, online pszichológus, (pszichológiai tanácsadás, válási krízisek kezelése, fejlődési, tanulási zavarok diagnosztikája és fejlesztési tanácsadás)


 

Család - családi konfliktusok - válás - gyermekelhelyezés - láthatás

Váláskor a gyermek lelke, pár- és családi tanácsadás

A pszichológus tapasztalatai és tanácsai családi konfliktusok, válás esetén

Nagyon sok szülő keresett fel magánrendelésemen válási krízis után, gyermekeik pszichés állapotának feltérképezése miatt. Többen azt várták, hogy állapítsam meg, a gyermeküknek árt-e a másik szülővel való kapcsolattartás. Számosan voltak olyanok, akik azzal a céllal fordultak pszichológushoz, hogy szakember mondja ki, hogy a másik szülő alkalmatlan a gyermekkel való együttlétre.

A legtöbb esetben azonban nem a gyermek a kliens! A szülőnek, szülőknek lenne szükségük válási kríziskezelő pszichológus vagy pszichiáter szakemberre. A két szülő között feszülő konfliktusok rendezése, az indulatok fékezése, megszüntetése sokat segítene a gyermekeknek feldolgozni a válás miatti lelki traumákat.

A következő mondatokat mondom el a szülőknek: "A gyermek nem magántulajdon, nem lehet rajta úgy osztozkodni, mint a kocsin, házon, bútorokon. A gyermek nem a vagyonmegosztás tárgya, a gyermek nem lehet a tétje a vagyonmegosztásnak sem. Ha a gyerek láthatásával zsarolunk, sakkban tartjuk a másikat, az ellenfelet, akkor a gyerek mindenképpen sérül.

A másik szülővel is igyekszem felvenni a kapcsolatot. Egyoldalú, csak az egyik szülőtől kapott anamnézis, mélyinterjú a féligazságot tartalmazza csak.

Emlékszem sikeres pszichológiai megoldásaimra. Amikor a panasszal érkező szülő ráhangolódott a fenti gondolatmenetre, belátta, hogy neki és volt párjának sokat kell tennie gyermekük, gyermekeik harmonikus lelki fejlődése érdekében. Rá tudta venni a másik felet, hogy ő is vegyen részt a pszichológiai kezelésben. Mediátori szerepem is volt ilyen helyzetekben. A gyerekek megkönnyebbültek, nyíltabban, sőt örömmel vettek részt a pszichológiai gondozásban.

Dr. Hídvégi Márta pszichológus, gyógypedagógus, online pszichológus, (pszichológiai tanácsadás, válási krízisek kezelése, fejlődési, tanulási zavarok diagnosztikája és fejlesztési tanácsadás)

Nézzük meg, milyen egy éltető és egy problematikus család!


 

 

Joomla templates by a4joomla